Prijava

Vaša prijava

FOTO Velika Gorica je županijski centar hvalevrijednog projekta ”Hrvatska stvara”


Početkom ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predstavljen je projekt ”Hrvatska stvara”. Cilj je u cijeloj Hrvatskoj osigurati mladima prostor u kojemu se mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija. Danas je projekt predstavljen u Centru tehničke kulture grada Velike Gorice u kojem djeluje Informatički klub “VEL_IK”. Upravo taj klub bit će središte projekta za cijelu Zagrebačku županiju.

To je projekt koji je zamišljen kao volonterska mreža programera, stvaramo Code Club, klubove koji će biti u Zagrebačkoj i ostalim županijama kao centri u koje će djeca moći doći i programirati i družiti se. Osim programiranja i stvaralaštva tu je tehnička kultura i poduzetništvo. Cijeli jedan spektar koji će im pomoći u razvijanju i karijeri. Nadamo se da će oni tu redovito dolaziti kao što i sada dolaze – rekao je Jurica Levak, predsjednik Informatičkog kluba VEL_IK.

U Centru tehničke kulture grada Velike Gorice, osim Informatičkog kluba VEL_IK, djeluje i Udruga za tehničku kulturu Turopoljski Tehničari Tur Teh. Zajedno okupljaju oko 50 učenika, a na području cijelog grada, u školama i raznim udrugama aktivno je desetak mentora. Djeci su radionice robotike više nego zanimljive jer rezultate svoga rada mogu brzo vidjeti.

– Vjerujem da će im biti zanimljivo sve što mogu isprobati odmah. Traže rješenje od iste sekunde i oni mogu nešto kliknuti, pomakne se robot, uređaj, senzor i vjerujem da će im biti svima interesantno – rekao je Levak.

Mateo Mikulčić član je kluba već tri godine i sada je u starijoj grupi. Dobro zna kao programirati robote. – M-bot ima razne funkcije, možemo staviti da blinka crveno i zeleno, ili plavo i zeleno te koliko brzo da to radi i koliko da čeka. Napravili smo program i on mora doći do jedne kutije, kada dođe do nje mora stati i okrenuti se za 90 stupnjeva lijevo i poslati poruku drugom robotu. Taj drugi robot mora se okrenuti za 180 stupnjeva natrag i pratiti liniju dok ne dođe do druge kutije i onda stane.

Fran Stipić je novi član. Tu je dva tjedna, a došao je na preporuku ravnateljice škole koju pohađa. – Profesorica Snježana Ruklić, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića poslala me ovdje i rekla da dođem na ove satove, da će mi pomoći da naučim s robotima, da sam nadaren za to – rekao nam je Fran koji priznaje da ne ide uvijek sve glatko. – Sviđa mi se jako, radimo puno s robotima, programiramo ih, radimo fora nove programe. No zahtjevno je, nije najlakše. Trebamo pronaći pogrešku kada robot ne napravi sve što želimo.

Nositelji projekta žele Hrvatsku koja se ne boji izazova i inovacija stoga pozivaju sve učenike, osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i ostale zainteresirane, da se uključe u projekt ”Hrvatska stvara”.

Projekt provoditi tvrtka STEMI i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska (Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu) uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga te drugi sponzori.

Objava FOTO Velika Gorica je županijski centar hvalevrijednog projekta ”Hrvatska stvara” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.