Prijava

Vaša prijava

Srednja strukovna škola dobila dva radna mjesta sa suvremenim tehnologijama zavarivanja


U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica jučer je održano završno predstavljanje projekta ”Primjena suvremenih tehnologija zavarivanja u radu s učenicima srednjih strukovnih škola”. Projekt je vrijedan 300 000 kuna, a zahvaljujući njemu, opremljena su dva radna mjesta s posebnim tehnikama zavarivanja.

– Ono što je bitno da su radna mjesta kompletno opremljena sa sredstvima za zaštitu na radu. To znači da je velika pažnja posvećena na zaštitu i sigurnost rada jer se radi s učenicima. Na ovaj način je škola dobila suvremenu tehnologiju gdje sami nastavnici, a onda i učenici stječu nova znanja, upoznaju nove tehnologiju, stječu veće kompetentnosti i okrenuti su više tržištu rada – rekao je Krunoslav Pilko, koordinator projekta.

Projekt su omogućili Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zagrebačka županija. Nositelj projekta je Elektrotehničko društvo Zagreb, a partneri su tvrtka Končar-Metalne konstrukcije i Srednja strukovna škola Velika Gorica. Elektrotehničko društvo Zagreb osiguralo je stručnu pomoć u edukaciji nastavnika, a kasnije i u praktičnom radu s učenicima. Plan je nastaviti s proširenjem projekta.

– Mi imamo ambiciju proširiti ga dalje s virtualnim simulatorom zavarivanja jer pri tome radite virtualno nešto u digitalnom obliku i nemate popratnih štetnih posljedica koja inače imate kod zavarivanja, od zračenja, štetnih čestica, ionizirajućih zračenja. To je vrlo bitno jer učenici kada počnu raditi, oni puno vremena posvećuju svojoj edukaciji i ako ste eliminirali sve uzroke štetnosti, sačuvali ste zdravlje učenika što je vrlo bitno – napominje Pilko.

U sklopu projekta izdan je stručni priručnik ”Zavarivanje na siguran način” kojeg mogu koristiti sve strukovne škole u Hrvatskoj.

– Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici je tehnički i tehnološki opremljena da postane županijski centar izvrsnosti. Prijedlog je da iz ostalih sedam škola koje imaju strukovno obrazovanje u Zagrebačkoj županiji, dolaze ovdje na edukaciju – rekao je Pilko.

Razmatra se mogućnost da Zagrebačka županija za takvu edukaciju učenika osigura financijska sredstva za iduću školsku godinu.

Objava Srednja strukovna škola dobila dva radna mjesta sa suvremenim tehnologijama zavarivanja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.