Prijava

Vaša prijava

FOTO Obitelj Dianežević osvojila vrijednu nagradu na Floraartu


Na 53. Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart u Zagrebu obitelj Dianežević osvojila je vrijednu nagradu – prvo mjesto za najljepši vrt veći od 500 kvadratnih metara. To je najzahtjevnija kategorija u kojoj su se supružnici Dianežević do sada natjecali, a osvajanje prvog mjesta veliko je priznanje za njihov dugogodišnji trud i rad.

– Konkurencija je bila dosta velika. Svaka nagrada je bila podijeljena jer je bilo jako puno natjecatelja, a na kraju su se dijelile još posebne nagrade kako nitko ne bi bio zakinut. Posebno su naglasili naše velike bilje i cedrove kod sjenice, u obliku konja i samo jezerce. Veliki naglasak je bio na Turopoljskom gruntu koji je u kompleksu ovog cjelokupnog našeg vrta – priča nam Snježana Dianežević koja kaže kako u svemu veliku zaslugu ima suprug Stjepan koji danonoćno brine o hortikulturi.

– To puno zahtijeva, tu ima puno zalijevanja, plijevljenja, mora se na vrijeme kositi i šišati, špricati, pogotovo kada danas ima puno tih nametnika – objašnjava Snježana.

Stručna komisija došla je kod obitelji Dianežević ocijeniti vrt. Pazilo se na svaki element. Pripreme za samu prezentaciju vrta počele su početkom ove godine, govori nam Stjepan Dianežević.

– Gledala se kakvoća bilja, naročito značajnih vrsta kao što su cedrovi, tise i tako dalje. Oni su ušli sada u najzreliju dob kada su najljepši i najatraktivniji. Jedan od ocjenjivačkih elemenata je bilo i zdravstveno stanje bilja, izgled, forma i sam odabir, odnosno jesu li biljke međusobno usklađene i naravno obrada. Da bi taj projekt mogao živjeti i da bismo ga mogli ovako prezentirati, mi smo počeli raditi od Nove godine, koliko nam je vrijeme dopuštalo. Dva i pol mjeseca smo potrošili da bismo mogli konkurirati i prezentirati okućnicu u ovakvom stanju – rekao nam je Stjepan.

Sredinom 1990.-tih godina obitelj Dianežević počela je s intenzivnijim uređenjem vrta. Redovito su sudjelovali na raznim natjecanjima na kojima su, barem kada su u pitanju ona županijska, gotovo uvijek osvajali prve nagrade.

– Godine 2016. smo išli u konkurenciju na Floraartu do 500 kvadrata gdje smo također osvojili prvo mjesto, i sada smo se kandidirali u najzahtjevnijoj kategoriji. Sada su biljke nakon dugogodišnjeg rada, njega i brige oko njih došle u svoju savršenu fazu – rekao nam je Stjepan. 

U sklopu vrta je u Turopoljski grunt, veliki projekt iza kojeg se krije veliko odricanje.

– Ljudi mu se dive. Trava se kosi svaki drugi dan, biljke treba okopavati, to je veliki zalogaj, ali uspjeli smo i u tome – zaključuju supružnici Dianežević.

Objava FOTO Obitelj Dianežević osvojila vrijednu nagradu na Floraartu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.