Vatreni u finalu zasjenili su skoro pa sva ostala događanja, ne samo u gradu nego u cijeloj Hrvatskoj. I neka. O njima se najviše govori i njihov se uspjeh najviše slavi. No, da ne bi ostale u pozadini evo i svježih novosti sa sjednice Gradskog vijeća koja je ovaj tjedan održana baš uoči povijesne tekme za finale. Ha ruku na srce, ništa napetije od prvog poluvremena.

Bilo je nekoliko kontrolnih točaka, poput Mreže osnovnih škola u koju, prema novom prijedlogu, moraju uvrstiti i novu školu u Novom Čiču ili pak imenovanje ulice koja spaja Gradsku četvrt Kurilovec i Vukovinu u Zelena Aleja, što su vijećnici uglavnom većinski prihvaćali.

Malo muke, ali više u smislu dramskog zapleta, zadala je točka o potpisivanju kupopordajnog ugovora za put u Kurilovcu koji povezuje Miošićevu i Teslinu, a gdje se postavilo pitanje o procjeni vrijednosti nekretnine te da li je razmjerna sa susjednim nekretninama, odnosno narodski rečeno da li je sve po zakonu i transparentno te da nije tu netko nekome pogodovao.

Na osobni zahtjev razriješena je dužnost ravnateljica Pučkog učilišta Barbara Grđan Odrčić, a vršiteljicom dužnosti imenovana je Anita Pišković, inače voditeljica promidžbe i marketinga Pučkog učilišta. Ispred Kluba HDZ-a dosadašnjoj ravnateljici na radu je zahvalio Darko Bekavac ističući kako je funkciju te 2010. preuzela u ne baš jednostavnim uvjetima. “Puno se od nje očekivalo, puno je i dala na čelu institucije čije je zadaća da bude progresivna, da se uzdiže kulturno, edukativno i da se bavi našim gradom i onime što mu treba. Mnogo je ostavila u ovoj instituciji želimo joj puno uspjeha dalje”, zaključio je Bekić.

Vijećnici MOST-a tek su iskazali razočaranje što ostali nisu dobili bar životopis vd ravnateljice, pa kako bi, kazao je Alen Šembera, znali koga će izglasati i tko će je zamijeniti.

A imao je MOST i već tradicionalnu press konferenciju poslije sjednice. Nezadovoljni su odnosom grada i gradonačelnika prema vijećnicima, zbog čega su poduzeli i konkretne mjere. Nadzor ministarstva potvrdio je da Gradsko vijeće radi suprotno zakonu statutu i poslovniku kad vijećnicima ne daje odgovore na tražena pitanja u zakonskom roku od 30 dana, rekao je Marko Šimac i podsjetio kako na pojedina, a posebice “škakljiva” pitanja upućena na aktualnom satu nikad nisu dobili odgovor. Podnijet će, dodaju, i zahtjev za nadzor gradonačelnika. Okomili su se baš na gradonačelnika pa kažu i kako mu predlažu svoju viziju reforme mjesne samouprave, no nitko za nju ne želi ni čuti. Ukratko, nema koordinacije, nema razgovora između gradske vlasti i mjesnih odbora, posebice onih “nepodobnih”, a to je svakako nešto na čemu MOST inzistira i što žele da se promijeni.

Objava Vijeće razriješilo ravnateljicu POU-a pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.