Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Carmen Domingo: Gala – Dalí


Ako ovoga ljeta želite pročitati knjigu koja će vas ostaviti bez riječi, posegnite za romanom istaknute španjolske književnice Carmen Domingo „Gala – Dalí“ nedavno objavljenom u Biblioteci „Čitaj knjigu“ nakladničke kuće Iris Illyrica. S obzirom da književna blogerica i urednica ove biblioteke Alis Marić već neko vrijeme najavljuje ovu fascinantnu knjigu, jedva smo dočekali da saznamo nešto više o odnosu slavnog umjetnika i njegove muze.

O životu Salvadora Dalíja do sada nije objavljeno gotovo ništa, osim njegova „Dnevnika genija“ u izdanju Šarenog dućana od prije nekoliko godina. Knjiga „Gala – Dalí“ stoga popunjava svojevrsnu prazninu za sve one koji žele znati više o stvaranju mita o genijalnom Dalíju.

Za jedne muza i femme fatale, za druge odbojna i gnušanja vrijedna, Gala Dalí neosporno je bila karizmatična žena koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim. U krugu nadrealističkog umjetničkog pokreta odigrala je bitnu ulogu u afirmaciji tadašnjih mladih umjetnika, a ako je suditi prema priči u knjizi, Salvador Dalí bez Gale svakako ne bi bio ono što danas jest – jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća. Bez obzira na svoju neugodnu osobnost, Gala je bez greške imala nos za pronalaženje onih koji će na pravi način znati podržati novu umjetnost i osigurati joj uspjeh.

Rođena je u Kazanu u Ruskom Carstvu, odrasla u Moskvi gdje je briljirala kao studentica na Akademiji za mlade dame, a kao sedamnaestogodišnjakinja u sanatoriju za plućne bolesti na liječenju upoznaje pjesnika Paula Eluarda koji postaje njezinim prvim mužem. Uz njega postaje aktivna u pokretu nadrealizma, a fatalno ljetovanje na koje ih je nakon premijere filma „Andaluzijski pas“ u Parizu pozvao Salvador Dalí zauvijek će njezinu biografiju vezati uz slavnog umjetnika.

Bez obzira na sve njezine mane i beskompromisne životne odluke, jedina konstanta u Galinom životu bila je i ostala sloboda – sloboda da se radi i misli što se hoće, da se odbace svi i sve što ne odgovara njezinoj viziji života kakav bi trebao biti. U ovoj knjizi i sama po prvi puta postaje glavni lik umjetnosti, što je, prema vlastitom mišljenju oduvijek trebala i biti.

Carmen Domingo (1970.), španjolska spisateljica i novinarka, prije „Gala – Dalí“ napisala je nekoliko romana u kojima se bavi položajem žena u Španjolskoj tijekom 20. stoljeća.

Objava KNJIGA TJEDNA Carmen Domingo: Gala – Dalí pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.