Prijava

Vaša prijava

FRIK IZ KVARTA Virtualna izložba vrckavih kolaža Marka Nujića


Marka Nujića poznajem dugo, tako dugo da se već maglovito sjećam onih vremena kad smo, još kratkonogi, skupa bježali pred isto tako, u odnosu na ostatak svog trupa, kratkonogim turopoljskim T- rexom. Ne samo da smo se bojali njegovih divovskih sjekutića već, brate, smrdjelo mu iz usta da to nije bilo za ‘zdržat. E i tako bi onda, ujedinjeni iskustvom tih epskih bježanija, skriveni u kakvoj špilji koja je nudila hmeljni nektar, a imala ulaz premali za predatorskog glavonju, pobratimljeni pili i razglabali do dugo u noć o životu, djevojkama, muzici, kvalitetnom štivu, seksualnom životu vjeverica i drugih slatkih glodavaca, omiljenim doskočicama dokonih gljivara i inim drugim temama od multinacionalnog značaja.

Kako to već biva, što duže nekog poznaš počnu se pred tobom otkrivati njegovi novi i novi slojevi. A ovi Nujićevi su uvijek bili prilično zanimljivi i inovativni jer, skroman i samozatajan kakav jest, nikad kad bi se družili, nije u razgovor volio nametati svoje neosporne grafičko-likovnjačke talente, već bi radije nasmijavao mene i sve prisutne svojim bistrim i šašavim smislom za humor, kao i za štošta drugo što mladi ljube.

Marko Nujić

No, lik je jedno, a djelo nešto sasvim drugo – osim grafita na kojima je godinama radio i bio jedno od priznatijih imena u tom fahu, ono na čemu opušteno i u svoje vrijeme – kakav je i inače njegov modus vivendi – radi već par godina, po mom skromnom sudu zaslužuje znatno veću medijsku pozornost od ove moje kolumne. Na pitanje o korištenoj tehnici rekao je:

Tehnika koju pretežno koristim je kolaž od papira iz časopisa na podlozi od prerađenog drva ili kartona. Spomenuto ponekad kombiniram s akrilom, kolor-sprejem, markerom, a jednom sam koristio i pepeo. Pokoja slika je nastala i digitalno, nazovimo to digitalnim kolažem. Dakle, umjesto papira dig. formati, umjesto skalpela i škara photoshop ili illustrator.

Za one koji nakon viđenog žele saznati i vidjeti više od Marka neka kliknu na ovaj link (klikni na Accept pri dnu stranice)

A sad – prošećimo oči po ovoj vrckavoj i nadahnutoj virtualnoj izložbi kolaža Marka Nujića

 

Objava FRIK IZ KVARTA Virtualna izložba vrckavih kolaža Marka Nujića pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.