Prijava

Vaša prijava

Lomničani najbojli u izvornom, Mlaka u koreografiranom folkloru


Gorica je za vikend bila folklorno obojena, u narodne nošnje i domaću pjesmu i ples. To je u dva dana održan Turopoljski festival koreografiranog i izvornog folklora u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Bila je to svojevrsna smotra svega onog čime se naša društva bave i što žele pokazati. I dok je koreografirani folklor inzistirao na glazbenoj obradi i koreografskom pristupu; kako bi rekli malo i “cifranju” nekih običaja, događaja pjesama i plesova, izvorni se razlikovao po tome jer je naglasak bio ne toliko na koreografiji koliko na autentičnosti pokreta i pjesme, govori nam član žirija Tvrtko Zebec.

Tako su prvo mjesto u kategoriji izvornog folklora ponijeli Lomničani, KUD Nova Zora koji su prikazali žetvene običaje. I sam Zebec dodaje kako su Lomničani uvjerljivo najbolji što se tiče izvornog folklora, no ni drugi ne zaostaju. Drugi su se plasirali KUD Gradići sa susretom na Križajnu, dok je treće mjesto pripalo KUD-u Veleševec koji nas je odveo u Posavinu. U kategoriji koreografiranog folklora najbolji je bio KUD Velika Mlaka s pjesmama i plesovima Moslavine, slijedi KUD Nova Zora iz Donje Lomnice s pjesmama i plesovima Turnja, te KUD Gradići s pjesmama i plesovima Gornje Bistre.

“Puno je društava u Turopolju i sva su odlična. Mislim da svi mogu biti zadovoljni jer su uložili puno truda i vidljiv je napredak. Turopolje zaista jest jedno od najjačih podneblja folklora i mogu biti zadovoljni onime što su pokazali na pozornici”, zaključio je Zebec.

Objava Lomničani najbojli u izvornom, Mlaka u koreografiranom folkloru pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.