Prijava

Vaša prijava

Višnja Huzjak: Žena koja je zaboravu otrgnula turopoljsku baštinu


Višnja Huzjak. Žena. Etnologinja. Radnica. Prva ravnateljica Muzeja Turopolje. Ikona. Za sve one koji za Višnju Huzjak do sad još nisu čuli poslat ćemo ih da ponove gradivo, a mlađe generacije nek slobodno pozovu Google u pomoć. No tada, kada je ona počinjala, 60-ih godina prošlog stoljeća, internet još nije bio „ni u peti“. Sama, jedina djelatnica Muzeja Turopolje, tada je s fotoaparatom i bilježnicom išla od sela do sela i bilježila pojavnosti, stare običaje, pjesme, napjeve…

Višnja Huzjak, prva ravnateljica Muzeja Turopolja

Od 1961. do 1995. u Muzeju Turopolja radila je od administrativnih do kustoskih poslova, vrijedno prikupljajući muzejsku građu na širem turopoljskom području za etnografsku, kulturno povijesnu i arheološku zbirku Muzeja Turopolja. Realizirala je i brojne izložbe, organizirala magnetofonsko snimanje narodnih pjesama, etnografskih filmova, a terenskim je istraživanjima stvorila bogatu fototeku s više od 4000 fotografija i negativa. Za izložbu pod nazivom „Okom etnologa- istraživački rad Višnje Huzjak“ koja je u srijedu otvorena u Muzeju Turopolja odabrano je 30 fotografija među kojima brojni običaji, kuće, život turopoljskih sela, a koju je u suradnji s autoricom fotografija pripremila kustosica Muzeja, Maja Ergović.

„Jako sam vesela i zahvalna, to je dio mene i dio moga posla jer tu sam radila 35 godina. Puno sam hodala po terenu, uvijek s fotoaparatom i bilježnicom i zahvalna sam djelatnicima Muzeja Turopolje na njihovom radu u stvaranju ove izložbe“, govori nam gospođa Višnja, skromna, samozatajna.

No zato, kad govore o njenom radu, djelatnici Muzeja nisu nimalo skromni. Birane riječi, s velikom zahvalnošću i poštovanjem.

Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja i kustosica izložbe, Maja Ergović

„Ni danas ne prođe dan da netko ne spomene Višnju i to najčešće s divljenjem i velikim poštovanjem, ali ponekad i s olakšanjem kad nam zatreba neki dokument ili fotografija iz povijesti pa kamo sreće da je Višnja to spremila i arhivirala. Tada nam padne kamen sa srca i hvala joj na tome. I dalje nam često dolazi u posjet, na kavu i sretni smo da i dan danas još možemo od nje učiti“, govorila je prilikom otvorenja ravnateljica Muzeja Turopolje Margareta Biškupić Čurla, ne skrivajući pritom uzbuđenje i emocije.

Otvorenje je okupilo brojne goste, a atmosferu je, u tom, duhu i dahu starine i povijesti, sjajno nadopunio KUD Nova Zora iz Donje Lomnice.

Izložba je pomognuta sredstvima Grada i Zagrebačke županije, nije propustila spomenuti ravnateljica Biškupić, a da je to Grad rado učinio potvrdio je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

“Višnja Huzjak je kroz svoj radni vijek ostavila dubok trag u Velikoj Gorici. Uvijek je njegovala kulturu i baštinu našeg kraja i običaje Turopolja, Gorice, Zagrebačke županije i Hrvatske i na tome joj veliko hvala“ istaknuo je Kolarec.

Inače Višnja Huzjak je 2008. dobila nagradu za životno djelo Grada Velike Gorice, a odlikovana je 1998. i redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Galerija fotografija:

Objava Višnja Huzjak: Žena koja je zaboravu otrgnula turopoljsku baštinu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.