Višnja Huzjak. Žena. Etnologinja. Radnica. Prva ravnateljica Muzeja Turopolje. Ikona. Za sve one koji za Višnju Huzjak do sad još nisu čuli poslat ćemo ih da ponove gradivo, a mlađe generacije nek slobodno pozovu Google u pomoć. No tada, kada je ona počinjala, 60-ih godina prošlog stoljeća, internet još nije bio „ni u peti“. Sama, jedina djelatnica Muzeja Turopolje, tada je s fotoaparatom i bilježnicom išla od sela do sela i bilježila pojavnosti, stare običaje, pjesme, napjeve…

Višnja Huzjak, prva ravnateljica Muzeja Turopolja

Od 1961. do 1995. u Muzeju Turopolja radila je od administrativnih do kustoskih poslova, vrijedno prikupljajući muzejsku građu na širem turopoljskom području za etnografsku, kulturno povijesnu i arheološku zbirku Muzeja Turopolja. Realizirala je i brojne izložbe, organizirala magnetofonsko snimanje narodnih pjesama, etnografskih filmova, a terenskim je istraživanjima stvorila bogatu fototeku s više od 4000 fotografija i negativa. Za izložbu pod nazivom „Okom etnologa- istraživački rad Višnje Huzjak“ koja je u srijedu otvorena u Muzeju Turopolja odabrano je 30 fotografija među kojima brojni običaji, kuće, život turopoljskih sela, a koju je u suradnji s autoricom fotografija pripremila kustosica Muzeja, Maja Ergović.

„Jako sam vesela i zahvalna, to je dio mene i dio moga posla jer tu sam radila 35 godina. Puno sam hodala po terenu, uvijek s fotoaparatom i bilježnicom i zahvalna sam djelatnicima Muzeja Turopolje na njihovom radu u stvaranju ove izložbe“, govori nam gospođa Višnja, skromna, samozatajna.

No zato, kad govore o njenom radu, djelatnici Muzeja nisu nimalo skromni. Birane riječi, s velikom zahvalnošću i poštovanjem.

Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja i kustosica izložbe, Maja Ergović

„Ni danas ne prođe dan da netko ne spomene Višnju i to najčešće s divljenjem i velikim poštovanjem, ali ponekad i s olakšanjem kad nam zatreba neki dokument ili fotografija iz povijesti pa kamo sreće da je Višnja to spremila i arhivirala. Tada nam padne kamen sa srca i hvala joj na tome. I dalje nam često dolazi u posjet, na kavu i sretni smo da i dan danas još možemo od nje učiti“, govorila je prilikom otvorenja ravnateljica Muzeja Turopolje Margareta Biškupić Čurla, ne skrivajući pritom uzbuđenje i emocije.

Otvorenje je okupilo brojne goste, a atmosferu je, u tom, duhu i dahu starine i povijesti, sjajno nadopunio KUD Nova Zora iz Donje Lomnice.

Izložba je pomognuta sredstvima Grada i Zagrebačke županije, nije propustila spomenuti ravnateljica Biškupić, a da je to Grad rado učinio potvrdio je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

“Višnja Huzjak je kroz svoj radni vijek ostavila dubok trag u Velikoj Gorici. Uvijek je njegovala kulturu i baštinu našeg kraja i običaje Turopolja, Gorice, Zagrebačke županije i Hrvatske i na tome joj veliko hvala“ istaknuo je Kolarec.

Inače Višnja Huzjak je 2008. dobila nagradu za životno djelo Grada Velike Gorice, a odlikovana je 1998. i redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Galerija fotografija:

Objava Višnja Huzjak: Žena koja je zaboravu otrgnula turopoljsku baštinu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.