Prijava

Vaša prijava

Afrička svinjska kuga uništava gospodarstvo u Europi, hoće li k nama?


Zavod za znastvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica u srijedu, 10. travnja poziva na predavanje na temu „Afrička svinjska kuga“

Riječ je o neizlječivoj zaraznoj bolesti za koju su primljive domaće i divlje svinje bez obzira na doba, spol i pasminu. S obzirom na to da na raspolaganju nemamo učinkovito cjepivo i ne postoji mogućnost liječenja,  bolest je velika opasnost za svinjogojstvo, a samim time i za gospodarstvo države. Do sad je prisutna u sedam zemlja u EU – Poljskoj, Litvi, Letoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i u Mađarskoj te u Ukrajini i Bjelorusiji.

Predavanje je u 12 sati u gradskoj vijećnici, a predavačica je prof.dr.sc.Lorena Jemeršić, znanstvena savjetnica Hrvatskog veterinarskog instituta.

Afrička svinjska kuga predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti svinja, te je pokazala izniman potencijal kao vrlo kontagiozna zaraza bolest. Moguće je intenzivno daljnje prekogranično širenje i nemogućnosti kontrole kretanja divljih svinja, ljudi i roba, a koje mogu širiti bolest.

Objava Afrička svinjska kuga uništava gospodarstvo u Europi, hoće li k nama? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Žar-ptica u Lisinskom