Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti na križu. Dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi svetu misu.

U središtu- tišina

U prijepodnevnim satima puk se često okuplja u crkvama, kapelicama i na drugim mjestima kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka – čitanje Svetoga pisma i navještaj muke Gospodnje iz evanđelja po Ivanu.

U liturgiji Velikoga petka središnje mjesto zauzima tišina, jedinstveni početak obreda kada svećenik s poslužiteljima u crkvu ulazi u tišini te se prostire pred oltarom na kojemu nema križa, svijećnjaka, cvijeća ni oltarnika.

Obavezan post i nemrs

Post je obvezan na Veliki petak, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Čuvanje Isusova Groba

Nakon isusove muke i smrti, na Veliku Subotu počinje čuvanje Isusova groba po crkvama, tradicija koja u našem kraju živi već godinama. I ove će se godine Isusov grob čuvati u brojnim crkvama, među njima i u središnjoj crkvi NBDM u Velikoj Gorici. Tamo će grob čuvati članovi DVD-a Kurilovec, Kobilić i Velika Gorica, po rasporedu, počevši od 18 sati. U Vukovini Isusov grob čuvaju već od večeras, od večernjih 18 sati, također se izmjenjuje vatrogasna straža, DVD-i s područja Donjeg Turopolja.

 

Objava Danas je Veliki Petak, evo kako ga slavimo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.