Prijava

Vaša prijava

Ekskluzivno: Stiže najnovija tehnologija koja bi trebala spasiti ugrožene kuće!


Idućih sati na poplavljena područja stižu „pametne“ vreće koje bi trebale zaustaviti daljne prodiranje vode u obiteljske kuće. Riječ je o najnovijoj tehnologiji koja praznoj vreći u doticaju s vodom omogućuje automatsko napumpavanje. Vreće je nabavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje i u tijeku je njihovo dijeljenje na najkritičnije lokacije.

-  Riječ je o posebnim vrećama koje se same napuhavaju u dodiru s vodom štiteći daljnje prodiranje vode u domaćinstva. Funkcionira tako da se napuše poput pur pjene, ali vreća počinje bubriti tek u doticaju s vodom  -  objasnio je za KronikeVG Kruno Plentašić iz Hrvatskih voda, rukovoditelj branjenog područja Velike Gorice.

Vreće će postavljati vatrogasci tako što će ih zalijepiti na ulazna vrata ugroženih kuća. Problem je samo što se ulazna vrata dok je na njima vreća neće smjeti otvarati. Stanari će u slučaju potrebe morati izlaziti kroz prozor. Dobra vijest je što ugroženim kućanstvima hranu donose vatrogasci.

Očekuje se da će „pametne“ vreće spasiti mnoge kuće u Čičkoj Poljani, prije svega zaštititi 20-ak obitelji u čije domove trenutačno ulazi voda.

-  Na velikogoričko područje stiglo je 500 takvih vreća, od čega je 200 namijenjeno za Čičku Poljanu gdje je situacija najkritičnija  -  kaže Plentašić.