Prijava

Vaša prijava

VG ČISTOĆA APELIRA Ne nasjedajte na lažne sakupljače otpada, oni ga bacaju u prirodu


„Besplatan odvoz glomaznog otpada“, primamljujuć letak vrišti s obližnje bandere ili oglasne ploče, a s njega već skinuti brojevi telefona… Građani zadovoljno trljaju ruke jer će napokon počistiti svoje tavane, podrume i nagomilano smeće, no ni ne slute da se iza ovakvih oglasa zapravo kriju „lažnjaci“. Riječ je o osobama koje uopće nisu ovlašteni sakupljači glomaznog otpada. Iako se predstavljaju kao firme- ni to najčešće nisu, već iskoriste otpad koji im može poslužiti kao sirovina, dok ostatak- bacaju u prirodu i šume.

O ovoj smo problematici porazgovarali s komunalnim redarom Mladenom Štrumfinom koji nam govori i kako je u zadnjih nekoliko godina sve veći broj divljih deponija i odbačenog smeća u okolišu. „Građani se žele riješiti otpada, pa onda angažirajući neovlaštene sakupljače indirektno zagađuju okoliš. Ne razmišljaju o posljedicama, rade više štete nego koristi“, govori Štrumfin te dodaje kako je najviše divljijih deponija na odbačenim mjestima prema Jakuševu, u Mičevcu ili pak Lazini Čičkoj. Ovi „lažni sakupljači“ dobit će vas pod krinkom da je sve besplatno (pa vam onda naplatiti gorivo i odvoz, a ne deponiranje), brzo i jamčiti vam da će otpad propisno zbrinuti, a onda baciti u najbližu grabu. “Pozivamo građane da ne nasjedaju na ove pozive i da se radije obrate nama u VG Čistoću”, apelira naš sugovornik.

Iz VG Čistoće pozivaju građane da propisno deponiraju otpad. Podsjećaju kako su godišnje minimalno dvije akcije prikupljanja glomaznog otpada po mjesnim odborima i gradskim četvrtima, a raspored odvoza dostupan je i na webu. Osim toga, građani imaju i mogućnost besplatnog odvoza glomaznog otpada jednom godišnje od strane VG Čistoće, dok se svaki sljedeći odvoz naplaćuje po količini.

Čuvajmo prirodu, jer evo što u suprotnom radimo i kakav okoliš gradimo:

 

Objava VG ČISTOĆA APELIRA Ne nasjedajte na lažne sakupljače otpada, oni ga bacaju u prirodu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.