Prijava

Vaša prijava

Uspješan pilot-projekt! Razvrstavanje otpada veće za 100 posto


Oko 700 korisnika u zgradama te jednako toliko u obiteljskim kućama, na području gradskih četvrti “Stari Grad” i “Vladimir Nazor”, u tri mjeseca trajanja projekta povećali su količine odvojeno prikupljenog otpada te smanjili količine miješanog komunalnog otpada.

Porast razvrstavanja za 100 posto
„Provedbom projekta odvojeno je prikupljeno 35 posto reciklabilnog otpada iz ukupne količine prikupljenog komunalnog otpada, što je ujedno porast razvrstavanja veći od 100 posto u odnosu na dosadašnji postotak razvrstavanja na cijelom području Grada Velike Gorice. To pokazuje da smo s ovako uspješnim pilot – projektom na dobrom putu“, poručuju iz VG Čistoće.

No, nije sve išlo glatko na početku. Prvi su koraci bili teški (jer na promjene se uvijek teško naviknuti), te su građani na koncu ipak prepoznali potrebu za odvajanjem korisnog otpada i ovaj projekt kao vrijedan i značajan, zbog čega i dalje žele biti aktivni sudionici u procesu razdvajanja, poručuju iz VG Čistoće.

Evo kako to izgleda u brojkama:
Tako je od početka veljače do kraja travnja 2019. godine, sustavom odvajanja otpada „na kućnom pragu“ prikupljeno 156 370 kilograma otpada, od toga 101 680 kilograma miješanog komunalnog otpada, a 54 690 kilograma reciklabilnog otpada, odnosno: 25 600 kilograma biootpada, 14 280 kilograma plastičnog i metalnog ambalažnog otpada, 14 330 kilograma papira i kartona te 480 kilograma stakla.

Podsjetimo, korisnicima su podijeljene posude za odvajanje otpada, plakati i letci o pravilnom razvrstavanju, a imali su mogućnost i tehničke podrške u bilo koje doba dana ili pak pravo na dostavu besplatnih vrećica za odlaganje miješanog komunalnog otpada.
„Cilj projekta u konačnici i jest promjena navika korisnika, Velikogoričana, te razvijanje svijesti o odvojenom prikupljanju ili pak korisnom otpadu zbog čega zahvaljujemo na iskazanom interesu, trudu i aktivnom sudjelovanju korisnika, koji su važni dionici sustava gospodarenja otpadom“, poručuju iz našeg komunalnog poduzeća u kojem su za sve sudionike pripremili i malen dar. Naime, u znak zahvalnosti na sudjelovanju u projektu,

VG Čistoća će korisnicima dodijeliti pomoćnu posudu od 10 litara koja se neće predavati na odvoz, već će korisnicima poslužiti za privremeno odlaganje kuhinjskog biootpada u kućanstvu.

Predstoji uspostava novog sustava gospodarenja otpadom
Prikupljene podatke i informacije o količinama odvojeno prikupljenog otpada koristit će VG Čistoći za uspostavu novog, kvalitetnog i ekonomski učinkovitog sustava pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, kao i reciklabilnih vrsta otpada poput stakla, papira i kartona, plastičnog i metalnog ambalažnog otpada te biootpada na području Grada. Do uspostave novog i cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na službenoj web stranici VG Čistoće www.vgcistoca.hr možete pronaći aktualni raspored odvoza otpada. I ne zaboravite odgovorno postupati s komunalnim otpadom, mijenjati životne i potrošačke navike, odvajati korisni otpad te razvijati prijateljski odnos prema okolišu.

 

Objava Uspješan pilot-projekt! Razvrstavanje otpada veće za 100 posto pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.