Prijava

Vaša prijava

MLADI BEZ POSLA? Jačanje konkurentnosti i zapošljavanja kroz EU inicijative


Usavršavanje i obrazovanje mladih u Hrvatskoj ali i zemljama EU svakako je imperativ koji je postao prepoznatljiv ne samo među mladim i obrazovnim organizacijama, već i kroz razne programe i projekte podrške koje uz pomoć fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora provodi i šest organizacija iz Hrvatske.

Lani 15 milijuna mladih bez posla

Naime, prema podacima Eurostata u zemljama EU u 2018. godini gotovo 15 milijuna mladih između 20 i 34 godine nije bilo zaposleno, nije se obrazovalo niti usavršavalo. Najveće stope nezaposlenosti mladih su zabilježene u Italiji i Grčkoj gdje je više od četvrtine mladih izvan tržišta rada.

S ciljem promoviranja održivog i kvalitetnog zaposlenja u Europi u 2017. godini Island, Lihtenštajn i Norveška pokrenuli su Fond za zapošljavanje mladih ukupne vrijednosti 60 milijuna eura koji djeluje u sklopu Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Kroz Fond je financirano 26 projekata koji provode inicijative kojima je cilj pomoći 25 000 mladih da pronađu ili stvore svoj posao.

VEGORA uz partnere za za zapošljavanje u turizmu

Inicijative su usmjerene i prilagođene potrebama, pa je tako tu inicijativa za zapošljavanje mladih iz ruralnih krajeva, mladih na otocima kroz stvaranje zelenih radnih mjesta u području energetske učinkovitosti obnovljivih izvora energije, održivog turizma i održive mobilnosti.. Neke su usmjerene na društvene inovacije, zapošljavaju mlade sa završenim humanističkim ili društvenim studijima, stvaraju nove poduzetničke ideje i pothvate. I velikogorička Agencija Vegora uključena je u jedan takav projekt u suradnji s udrugom za promicanje aktivnog građanstva – ECHO. Riječ je o projektu N-E-S-E-T NEET’s Empowerment for Sustainable Employment in the Tourism Sector kojim stvaraju uvjete za zapošljavanje i poduzetništvo navedene NEET skupine u različitim oblicima turizma.

Inače, informacije o ovim inicijativama, kao i svih 195 projekata iz 26 europskih država koje podržavaju Island, Norveška i Lihtenštajn nalaze se u online časopisu Youth Employment Magazine koji je službeno pokrenut 30. srpnja, na Međunarodni dan prijateljstva.

Objava MLADI BEZ POSLA? Jačanje konkurentnosti i zapošljavanja kroz EU inicijative pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.