Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Lorenzo Amurri – Apneja


Među mnoštvom noviteta u knjižnici ovaj tjedan izdvajamo autobiografski roman mladog talijanskog autora koji je, nažalost, preminuo 2016. godine u dobi od 45 godina. Roman Apnea ušao je 2013. među finaliste za prestižnu talijansku književnu nagradu Strega, a 2015. osvojio je  nagradu Europske unije za književnost. Kasnije Amurri objavljuje također nekoliko kratkih priča i svojevrsni nastavak romana prvijenca ”Zašto ga ne odvedete u Lurd?”.

Apneja opisuje nesretan događaj na skijalištu koji je mladog Lorenza prikovao za invalidska kolica u trenutku kada je uživao u mladosti punim plućima. Glazbenik u usponu, okružen prijateljima i djevojkom, odjednom gubi zrak i ponovno ga udiše tek u bolnici, polako shvaćajući da više neće moći popeti se na pozornicu ili odvesti svoju djevojku na romantičan vikend. Svakodnevica mu postaje upoznavanje s bolničkim aparatima, dijagnozom tetraplegije, fizikalnim vježbama i prihvaćanje nove realnosti. Svaki udisaj i izdisaj postaje težak, noći su besane, dani beskrajno dugi i misli je teško odvratiti od sjećanja na sretnije dane slobode i bezbrižnosti. Jedini tračak nade pruža mogućnost da ponovno uspostavi funkciju ruku. Apneja, nedostatak zraka, simboličan je naslov, jer za samog Lorenza pisanje postaje nova prilika da uspješno izrazi svoj talent te na taj način počne disati i ponovno se osjećati živim.

Ono što čini ovu potresnu ispovijest zanimljivom je način na koji Lorenzo promatra svijet nakon nesreće i opisuje koliko je teško prihvatiti gubitak sposobnosti i samostalnosti koje je ranije uzimao zdravo za gotovo. Autor uspijeva ispuniti stranice svojim bijesom i osjećajem nemoći, toliko snažnima da čitatelji požele vikati zajedno s njim. Ali stranicu za stranicom sve je bliže oporavku i sve jače udiše nov, svjež zrak. Tragedije se događaju mnogima, ali rijetki uspijevaju pretočiti ju u ovakvo literarno ostvarenje i iz toga crpiti snagu.

Iskrena ispovijest Lorenza Amurrija u Apneji ostaje kao uspomena na život talentiranog glazbenika i pisca te kao podsjetnik svima da osvijestimo koliko je važno biti zahvalan na svakom udisaju.

 

Pripremila : Anamarija Horvatinčić

Objava KNJIGA TJEDNA Lorenzo Amurri – Apneja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.