Prijava

Vaša prijava

REKORDNA BICIKLIJADA Samo sat vremena do Zagreba, bicikl je poželjno prijevozno sredstvo


Više od 270 biciklista, velikih i malih krenulo je sa starta ovogodišnje biciklijade koja povezuje dva susjedna grada Zagreb i Veliku Goricu. Među najmlađima pedalirale su djevojčice od 9, 11 ili 13 godina, bilo je tu i starijih rekreativaca ili profesionalnih sportaša. Sa starta ispred goričkog Pučkog učilišta krenula je u subotu kolona prema Gornjem grad, a bicikliste je pratila i osiguravala policija, dobili su sendvič, vodu, sok, slatkač i pivo, a fešta uz domaće bendove na goričkom Tuđmancu potrajala je do sitnih sati.

Jedna je od rijetkih ovo biciklijada za koju se ne plaća kotizacija, a sve su organizirali agencija Proglas, Ekoregija Velika Gorica i sustav javnih bicikala Nextbike, uz pomoć Grada Gorice, turističkih zajednica Gorice i Zagreba, Zagrebačke županije i sponzora.

Oduševljenje sudionika, ali posebice organizatora nije se moglo sakriti. „Kad smo krenuli prije tri godine prvi puta ovom rutom pratila nas je kiša, bila je svega 50-tak biciklista no ta se brojka svake godine povećava, za duplo“, radostan je Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije koji naglašava kako se ovime propagira zaštita okoliša, zdrav način života i obnovljivi izvori energije, ali i povezuju dva prijateljska grada i to- na dva kotača.

„Svjedoci smo kako je infrastruktura od Gorice do Zagreba dobra, postoje biciklističke staze i vi ste za 60 minuta od Gorice u centru Zagreba što je velika blagodat jer biciklizam je ekološki, ekonomski i zdravstveno broj jedan sport, ali i rekreacija u svijetu koju prepoznaje sve više ljudi“, govori nam organizator Zlatan Jaganjac.

Cilj biciklijade, VG-ZG-VG, uz sve već spomenuto, je i osvijestiti građane da je Zagreb nadohvat ruke, te da do posla, škole, faksa ili samo na kavu možete doći pedalirajući u relativno kratkom vremenu, a pritom se dobro osjećate, pazite na zdravlje i ne zagađujete okoliš. „Cilj je osvijestiti ljude da ima načina, pa i naš slogan ide u tom smjeru, a kaže: biciklirajte što više jer biciklirati se mora“, zaključuje Jaganjac.

Ako niste imali bicikl za ovu manifestaciju moli ste iznajmiti Nextbikeov, a nakon prijeđenih kilometara noge ste još ogli dodatno zagriujati na plesnom podiju u parku franje Tuđmana gdje su zasvirali Mel Camino, Cold Shower, puhački orkestar DVD-a Velika Gorica te plesna skupina Valkire.

Objava REKORDNA BICIKLIJADA Samo sat vremena do Zagreba, bicikl je poželjno prijevozno sredstvo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.