Prijava

Vaša prijava

DANI EU BAŠTINE Dođi i ti, oslikaj kulturu!


Od sljedećeg tjedna u Gorici počinju Dani europske baštine koji su ove godine svedeni pod zajednički nazivnik “Umjetnost i zabava”, a organizacijski odbor velikogoričke manifestacije odlučio se za naziv #OSLIKAJKULTURU – Murali Turopolja. Naime, zidno slikarstvo u Turopolju ima dugu povijest, ono je zastupljeno u crkvama, kapelama i drugim javnim prostorima te zauzima značajno mjesto u fundusu zavičajne i nacionalne kulturne baštine. Ovaj segment vizualnih umjetnosti zadržao se do danas kroz zidne oslike na javnim površinama i u javnim prostorima, koji su temama i tehnikama prilagođeni današnjici. Program je osmišljen kao niz poučnih i zabavnih potprograma koji će kroz temu zidnog slikarstva povezati kulturnu baštinu sa suvremenim načinima likovnog izražavanja, uličnom umjetnošću. Kroz bogati program manifestacije sudionici i javnost imat će priliku upoznati jedan segment vizualne kulture, zidno slikarstvo prošlosti i sadašnjosti u Turopolju.

Evo programa:

Utorak, 24.9.2019., 12 sati, GRADSKA KNJIŽNICA VELIKA GORICA, Predavanja o zidnom slikarstvu

Predavanje 1 – Povijesne tehnike zidnog slikarstva u kontekstu zavičajne baštine, profesorica Suzana Damiani, ALU.

Predavanje 2 – Ulična umjetnost slikanja po zidovima, Slaven Kosanović Lunar, umjetnik.

Organizator: Gradska knjižnica Velika Gorica

Četvrtak, 26.09.2019., 9 – 15 sati, MUZEJ TUROPOLJA, Radionice „Tehnike zidnog slikarstva“

Radionica 1 – Povijesne tehnike zidnog slikarstva. Radionicu povijesnih tehnika zidnog oslikavanja vodi profesorica Suzana Damiani i studenti Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu

Radionica 2 – Ulična kultura oslikavanja javnih prostora. Radionice ulične umjetnosti vodi dizajnerica i ilustratorica Hana Tintor sa suradnicima, street art umjetnicima.
Organizator: Upravni odjel za društvene djelatnosti i Muzej Turopolja
Prijava za radionice do srijede, 25.09.2019, do 12 sati: kultura@gorica.hr

Nedjelja, 29.09.2019., 10-18 sati, STARI GRAD LUKAVEC, Lukavec

ESCAPE ROOM „Baština iz davnina murali kao vještina“
Interaktivna igra u trajanju od 45 minuta, gdje sudionici (igrači) otkrivaju i slijede tragove i rješavaju zagonetke s ciljem uspješnog izlaska (bijega) iz prostorije u zadanom roku. Kroz igru i zabavu polaznici radionica ali i ostali građani moći će pokazati svoje poznavanje pojmova iz zavičajne i vizualne kulture. Escape room će se održati u atraktivnom i zaštićenom kulturnom prostoru, Starom gradu Lukavcu, koji svojom estetikom te kulturno-povijesnim značajem pridonosi zanimljivosti i posebnosti doživljaja kod polaznika, a predloženi programi oplemenjuju i daju svrhu prostoru.
Organizator: Klub mladih Velika Gorica
Prijava za escape room do petka, 27.09.2019., do 16 sati: gorickiklubmladih@gmail.com

Ponedjeljak, 30.09.2019., 10-18 sati, #OSLIKAJKULTURU, Centar za djecu, mlade i obitelj 

Umjetnica Hana Tintor oslikat će vanjski zid u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. U tome će joj pomagati djeca koja polaze kreativne programe Centra.
Organizatori: Centar za djecu, mlade i obitelj i Upravni odjel za društvene djelatnosti
Srijeda, 02.10.2019., 18 sati, MUZEJ TUROPOLJA, Trg kralja Tomislava 1, Velika Gorica
Izložba „Novi i stari murali“

Fotografska izložba na otvorenom (park kod Muzeja Turopolja). Na izložbi će se putem fotografije prezentirati zidno slikarstvo u kapelama i crkvama ali i murali današnjice, grafiti, u javnim prostorima. Sastavni dio izložbe bit će i radovi nastali na radionicama. Izložbu će postaviti djelatnici Muzeja Turopolja. Uz izložbu tiskat će se katalog u kojem će uz najljepše i najvrjednije murale Turopolja biti dokumentirani murali nastali na radionicama.

 

Objava DANI EU BAŠTINE Dođi i ti, oslikaj kulturu! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


KARATE Iz Karlovca s čak 17 medalja