Svi putevi pak vode v Mraclin, na Dučecove spelancije, a domaćini su se opet potrudili pa nam u ovo jesensko vrijeme ponudili malo rakije da nas zagrije.

“U zadnje dvije godine Dučec je paljenju rakije, starom običaju šljivarskih krajeva, udahnuo novu dušu. Čini se da se od svih spelancija s najviše nestrpljenja očekuje upravo ova koju smo – sukladno starom tradicijskom kalendaru, ali i praktičnim razlozima – vezali uz Dan neovisnosti. Paljenjem rakije proslavit ćemo i treći rođendan Dučecovih spelancija koje su u velikoj mjeri posvećene upravo tradicionalnom kalendaru, mraclinskim i turopoljskim običajima, pa sa zadovoljstvom bilježimo sve bolji odaziv mještana i gostiju”, kažu Mraclinci.

A što sve nude ove godine?

Uz stalne ceremonijal-meštre – Zlatka Galekovića Kikija, koji je zadužen za šljive, i Nikice Vezmarovića na kotlu s kruškama, zapjevat će KUD Slavuj iz Bukevja. “Kupci prigodnoga štamprleka (čoknja) moći će na pipu dok god iz nje bude teklo, a bit će i drugih prigodnih suvenira po pristupačnim cijenama. Kako rakija ne bi kapala na prazno u popratnom smo programu ove godine predvidjeli kotlovinu u izvedbi najboljih mraclinskih chefova, a neće izostati ni drugi domaći specijaliteti – sir z vrhnjem, špek, čvarki i kukuruzni kruv”, pozivaju Mraclinci.

Još nam samo preostaje reći kad se vidimo: u utorak, 8.listopada na Jančetovom gruntu (Braće Radić 84) u Mraclinu s početkom u 14 sati.

Objava Spelancija od sliva i ruški, z čvarkemi i špekom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.