Prijava

Vaša prijava

Svatko tko želi živjeti slobodno je antifašist


Uoči Svjetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u vijećnici Pučkog učilišta održana je tribina „Antifašizam kao europska vrijednost“ predvođena našim Velikogoričanima, predavačima profesorima Brankom Dubravicom i Renatom Matićem.

Posebno je istaknuta vrijednost i značenje antifašizma koje više ne bismo trebali vezivati uz neka prošla vremena, od ’41 pa na dalje, jer ono je dobilo europsku, novu vrijednost koja se ogleda u nekim drugim kvalitetama, govori Matić. I dok je fašizam ugrožavanje prava na život, slobodu i identitet, antifašizam je sve oo suprotno tome; želja da čovjek bude slobodan i svoj na svom. „Onaj tko cijeni svoju slobodu, pripadnost, identitet, za njega možemo danas reći da je antifašist“, rekao je Matić. Preduvjet tome je čišćenje od svake ideologije, te postavljanje fašizma i antifašizma u novo doba i nove, drugačije vrijednosti.

Iako je bila namijenjena članovima udruge antifašista Velike Gorice i okolice, tribina je bila otvorena i za druge posjetitelje koji su je pohodili u zadovoljavajućem broju, ustvrdila je predsjednica udruge i organizatorica, Marija Ajša Peuc.

Objava Svatko tko želi živjeti slobodno je antifašist pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.