Prijava

Vaša prijava

NOVA PREDSTAVA Seksualne disfunkcije u muškom svijetu


(Dis)funkcija glave komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca do kraja tjedna doživjet će svoju premijeru na Sceni Gorica. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita, a u Gorici se režijske palice primio Ivan Leo Lemo.

U glavnim se ulogama Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovači, a u predstavi pratimo posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje.

Sva tri dramska lica imaju onu vrstu impotencije koju uzrokuje neka psihička blokada. Mogli bismo reći da je komedija woodyallenovska jer opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca koji se u današnjem društvu, suočava s pritiscima patrijarhalnog odgoja te inflacije seksualne ponude.Sve je više pornografije i fetišizma, a sve manje bliskosti. U tom tjesnacu između očekivanja vječne seksualne spremnosti i frustrirajuće nemogućnosti muškarca da ispuni tu misiju, nalaze se životi naših protagonista. Naravno, neki to nazivaju i krizom srednjih godina. Komedija tematizira i strah od starenja, taj veliki tabu u današnjem ultimatumu mladosti koje forsira mainstream kultura takozvane Zapadne civilizacije.

„Muškarcima je sve teže nositi breme patrijarhalnog presinga. Sve je veća disproporcija između onoga što muškarci arhetipski jesu i onoga što moraju glumiti da bi postali ovovremeni stereotip. Živimo u hiperseksualiziranoj takozvanoj zapadnoj kulturi u kojoj više nema intime i u kojoj je vođenje ljubavi prestalo biti duhovna aktivnost. Stvari volimo, a ljude koristimo. Žene su objekti, a muškarci uživatelji tih objekata.“, bez generaliziranja konstatira redatelj predstave.

Tekst: Bratislav Dimitrov
Redatelj i autor adaptacije: Ivan Leo Lemo
Glume:
Beti – Barbara Vicković
Branko – Ranko Zidarić
Danko – Alen Šalinović
Ranko – Mladen Kovačić

Scenografkinja: Vesna Režić
Kostimograf: Marko Marosiuk
Autor glazbe: Zvonimir Dusper
Oblikovatelji svjetla: Martin Šatović / Vesna Kolarec
Voditelj tehnike: Tomislav Kotrla
Voditelj svjetla: Damir Sirotić, Milan Naglić
Voditelj tona: Tomislav Kotrla, Mislav Poduška
Frizure: Ana Kuštre („Do šminke i frizure za pol vure“)
Šminka: Vanesa Ćopić
Garderobijerka: Vanesa Ćopić
Autorica fotografija: Ines Novković
Autor snimke: Marko Šimić
Umjetnička voditeljica vlastite produkcije i izvršna producentica: Mia Krajcar
Ravnateljica POU Velika Gorica: Anita Pišković
Sezona: 2019. / 2020.

Premijera: 15. studenog 2019. godine u 20:00 sati

Objava NOVA PREDSTAVA Seksualne disfunkcije u muškom svijetu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.