U čast i sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje diljem zemlje još od jučer građani pale svijeće i lampione na ulicama i trgovima koje nose ime Grada heroja. U Zvonimirovoj ulici jučer su, već tradicionalno, branitelji zapalili lampione, a danas će to učiniti djeca velikogoričkih osnovnih škola i dječjih vrtića duž Zagrebačke. Neki mjesni odbori i gradske četvrti Vukovaru i Škabrnji poklonili su se jučer, neki će, poput Buševca, to učinit danas.

Sjećanje na Škabrnju u Zvonimirovoj ulici
Foto: Renato Glogovčan

Centralno obilježavanje, sjećanje na pad Vukovara danas je i u Vukovaru gdje stiže kompletan državni vrh. Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci ali i cijela Hrvatska sjećaju se 28. obljetnice sloma obrane Vukovara.

Žrtava Vukovara i Škabrnje u Škabrnji su se prisjetili i gradski čelnici s braniteljskim udrugama (HVIDR-a, UHDDR 91, UDVDR-a, Udruga udovica poginulih branitelja i Udruga pripadnika 153. brigade HV). “Ujedinjeni smo u boli i ponosu. Neka im je vječna slava i hvala”, napisao je zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec.

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

 

Objava Hrvatska se prisjeća Vukovara i Škabrnje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.