Prijava

Vaša prijava

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Besplatna struja dostupna je svima!


Solarna energija je budućnost. Čuva okoliš, štedi, pozitivno utječe na klimatske i promjene u biosferi i više nije tako skupa i nedostižna investicija. Danas je ona dostupna svakom građaninu koji na bolji i zdraviji način promišlja o potrošnji i korištenju električne energije, a sve je to moguće putem ugradnje solarnih panela i fotonaponskih ćelija, o čemu progovara i u promociju investira i Ekoregija Velika Gorica. Tako su nedavno održali zanimljiv seminar o ugradnji, dobivanju i korištenju električne energije putem solarnih panela koji će vaš budžet skoro peterostruko smanjiti.

 

Primjerice, za kućanstvo kojem je trošak struje od 500 kuna, ulaganjem u solarnu energiju taj će se iznos svesti na mjesečnih 50 do 70 kuna, a s ostatkom, ako ga uložite u solarne panele, investiciju ćete vratiti kroz pet godina. „Ove inicijative podupiru i fondovi, Zagrebačka županija sufinancira 50 posto solarnih elektrana i nakon gotovo sedam godina od ulaganja vaša će struja biti potpuno besplatna“, govori nam ravnatelj Ekoregije Velika Gorica, Josip Kolarec.

Josip Kolarec (u sredini)

Naime, od ove je godine omogućeno da i privatne osobe uvedu solarne elektrane, ovisno o broju potrošača, a potrošnja se gleda na razini cijele godine. Kroz ljetne mjesece skuplja se sunčeva energija koja se potom troši zimi, a životni vijek jednog panela je 30 godina.

Hrvatska je pogodna jer ima mnogo sunčanih dana

Osim toga, Kolarec dodaje kako je Turopolje, Zagrebačka županija pa i cijela Hrvatska prostor pogodan za ugradnju jer godišnje imamo oko 270 sunčanih dana (na moru čak do 300 i više), za razliku od, primjerice, Nizozemske ili Švedske koje imaju tek 180 sunčanih dana. Osim toga, na pogodnom smo terenu za ugradnju dizalica topline, a tu su i geotermalni izori koji nam omogućuju još bolju iskorištenost obnovljivih izvora energije, brigu za zdravlje i okoliš. „Suprotstavljamo se klimatskim promjenama, štitimo okoliš, onemogućujemo proizvodnju kroz fosilna goriva, štedimo, smanjujemo CO2 u atmosferi. Sve su to benefiti koje donose obnovljivi izvori energije. Malim korakom puno možemo napraviti“, zaključuje Kolarec.

Iskustva Križevčana

Tribina je, uz članove Ekoregije, Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije te partnere iz agencije Vegora, okupila i zainteresirane građane, predstavnike stambenih zgrada i stanara, te brojne stručnjake. Još jedan od projekata koji je predstavljen, no za sad još nema zakonodavni okvir u Hrvatskoj ili Europi je koncept ugradnje obnovljivih izvora energije na određeni objekt na kojem bi se potom izgradila mreža za zajedničko napajanje. „Cijela mreža bila bi priključena na državnu mrežu kroz jedno brojilo, a svi ostali objekti bi se tu napajali zelenom energijom“, govori nam Marko Ružić iz Gradskog ureda za zaštitu okoliša. Zelene aktivnosti Velikogoričana nastavljene su i u Križevcima gdje su, na studijskom putovanju, iz prve ruke čuli iskustva o projektu „Križevački sunčani krovovi“ koji su obnovljive izvore energije implementirali na krov Poduzetničkog centra i knjižnice u Križevcima.

 

Objava OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Besplatna struja dostupna je svima! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.