Prijava

Vaša prijava

PRORAČUN 2020 Težak više od pola milijarde kuna


Središnja točka sjednice Gradskog vijeća bila je rasprava o usvajanju novog Proračuna Grada Velike Gorice za 2020. godinu.

Gradonačelnik Dražen Barišić, nakon što je podnio vijećnicima izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine, iznio je i prijedlog Proračuna koji bi trebao biti nešto veći od pola milijarde kuna, točnije 534.477.00,00 kuna. U izvješću je posebno istaknuo jačanje gospodarstva i velike gospodarske i komunalne akcije i aktivnosti.

Povećanje od 126 milijuna kuna

Ukupno povećanje novog Proračuna je čak za 126 milijuna kuna u što su uključena i financijska sredstva i investicije EU Fondova. Kako je istaknuo, glavne točke povećanja odnose se na izgradnju i održavanje komunalne strukture, nastavak trenda povećanja izdvajanja za mjesnu samoupravu i gradske zajednice, izgradnja dječjih vrtića u ruralnim dijelovima grada… Uz to, povećala bi se i sredstva za stipendiranje učenika i studenata te sredstva za branitelje, programe socijalne skrbi i zdravstva, posebno za osobe s invaliditetom. Jedna od ključnih stavki je i poticanje poduzetništva kroz mjere izgradnje poduzetničkog inkubatora i poduzetničkih projekata što je novitet u Proračunu grada. Ustraje se i na nastavku izgradnje objekata za gospodarenje otpadom.

Novi vrtić u Selnici, vanjski bazen, video nadzor, parkiralište…

Na što će se sve sredstva utrošiti, predstavio je gradonačelnik Dražen Barišić. Kao ključne projekte u nadolazećem razdoblju naveo je nadogradnju projekta aglomeracije, gradnju gradskog groblja, izgradnju objekta ‘Stara Općina’ na prostoru uz Šetalište Franje Lučića, izgradnju dječjeg vrtića u Selnici i Velikoj Buni te prvu fazu izgradnje vanjskih bazena uz postojeći unutarnji bazen. Proračunom je obuhvaćen i projekt izgradnje parkirališta u Pucekovićevoj ulici te novi sustav video nadzora gradskog prometa i zelenih površina kao i projekt izgradnje mosta preko kanala Sava-Odra te razvoj projekata Gradskog društva Crvenog križa koji uključuje izgradnju nove pučke kuhinje, predavaonice, savjetovališta i novog prostora za darivanje krvi.

Prijedlog pomaka za sve generacije građana

Velik pomak je prijedlog i jednokratnih stipendija za sve srednjoškolce i studente s prostora Velike Gorice, s time da se u Proračunu i dalje nalaze sredstva za nabavku školskih udžbenika. Osim za mlade, uključena su i sredstva za umirovljenike koji bi iduće godine trebali uključivati božićnice, ali i uskrsnice. U planu je i izgradnja novog reciklažnog dvorišta u Kurilovcu te ugradnja solarnih elektrana, kao i edukacija i podizanje ekološke svijesti građana.

U raspravi su klubovi vijećnika MOST-a i SDP-a dali objašnjenje kako ne prihvaćaju proračun. Glavne zamjerke bile su po pitanju netransparentnosti Proračuna, nedovoljna priprema za nadolazeću najavljenu recesiju i financijsku krizu te iznos kredita s kojim će se Grad zadužiti. Osim toga, oporba je na proračun dala i nekoliko amandmana od kojih ni jedan nije prihvaćen.

 

Objava PRORAČUN 2020 Težak više od pola milijarde kuna pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.