Miris kiselog zelja, slanine, topla sarma i domaći kruh, uz još koji fini kolač ili pak domaće specijalitete i nareske- i ovogodišnja je prva zimska Sarmijada uspješno probila led, a građanima i posjetiteljima osigurala fini topli ručak. U organizaciji KUD-a Čiče iz Novog Čiča, KUD-a Izvorni običaji iz Zagreba i udruge Turopoljska tradicija iz Kosnice u sklopu Prosinca u Gorici ispred Turističke zajednice u loncima se krčkalo 800 smotuljaka kiselog zelja. Sve jedno bolje od drugog, a dok smo mi pristigli neki su se lonci već skoro i ispraznili.

„Ove je godine oko 400 posjetitelja, što je lijepa brojka. Mi smo ovdje od jutra, veselimo se, pripremamo, kuhamo i družimo se. Voljeli bismo kad bi se Goričani odazvali još u većem broju i izašli iz svojih toplih domova jer ovo radimo za njih“, rekao nam je predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak.

Predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak

A oni Goričani koje smo tamo zatekli imaju puna usta sarme, ali i hvale. „Prva liga, fantazija, sarma je božja!“, samo su neki od epiteta zadovoljnih posjetitelja. Kuhače su se, priznaju organizatori, većinski primile žene, no i muški su uskakali. „Mi smo pripremali materijal i danas smo pomogli kuhati, a žene su ipak odradile najveći dio posla“, priznaje nam predsjednik Udruge Turopoljska tradicija, Filip Margić. Ekipa iz Kosnice zarolala je 250 sarmi, a tu negdje su i Izvorni običaji. „Žene imaju glavnu riječ,m, mi miješamo, a posjetitelji se vraćaju po još“, kaže predsjednik udruge Izvorni običaji, Perica Tolić koji je u svojoj ekipi okupio osam sudionika.

Ekipa Udruge Turopoljska tradicija iz Kosnice

Brojčano najveća, uz broj spravljenih sarmi, bila je ekipa KUD-a Beloševica iz Širokog Brijega koji su pak, uz KUD Čiče i Izvorne običaje, nastupili u kulturno umjetničkom, opušteno djelu programa. Njih je iz Hercegovine stiglo 50-tak. Tu su još od subote, a već su nastupili i na zagrebačkom Adventu kao i na velikom koncertu u dvorani Hrvatske vojske. „Današnji je dan opuštajuć, družimo se, veselimo, donijeli smo dašak Hercegovine u Zagrebačku županiju“, kaže nam predsjednik KUD-a Beloševica, Mariofil Čolak koji se odmah pridružio dečkima u pjesmi.

 

Iz Hercegovine je stiglo 50 pjevača, članova KUD-a Beloševica

Ova je Sarmijada uvertira u veliku humanitarnu sarmijadu za seke Rinčić koja se održava iduće nedjelje, 15.prosinca na istom mjestu. Ona će pak okupiti još više kuhara i dobrovoljaca, bit će još više finih sarmi, a nadamo se- i posjetitelja.

Objava SARMIJADA Uz kolo i gangu nestalo i 800 finih sarmi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.