Prijava

Vaša prijava

MALE ŽIVOTINJE Jurek i Katica kukuriču, Ćućuričke ćućuriču, a Prevrtač je pravi gospodin


U srednju strukovnu školu Velika Gorica nakratko su uselili neki novi đaci. U prvim klupama sjede Jurek i Katica, izvorna pasmina turopoljske patuljaste kokoši, tu je i Posavka, Posavska kukmasta kokoš, kunići, razne vrste ptica, među njima i Prevrtači, najpoznatiji golubovi koje krasi plemenita, gospodska mala glava, fini kljun i kapica.

„Skladan golub“, govori nam sudac instruktor Josip Breški dok se sprema obići sve kaveze s Prevrtačima kako bi i ove godine pronašao najboljeg.
Uz čak 654 goluba, u hol srednje škole smjestilo se i 117 primjeraka patuljaste peradi, 113 velike peradi, zatim 63 kunića i 60 egzotičnih ptica. Konačna računica: u jednom je razredu malih životinja čak 1100 primjeraka iz cijele Hrvatske koji su stigli na 27.državnu i 14.županijsku izložbu malih životinja. Izložba je to na europskom nivou, sa svim potrebnim standardima, a ekipa iz Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005. već je uhodana i uigrana, potvrđuje nam i sam predsjednik društva, ujedno i dopredsjednik krovnog Saveza, Mihael Pavišić.

„Jako smo ponosni na naše izvorne pasmine. To su naša Posavska kukmasta kokoš koja je zadovoljila sve uvjete da bude uskoro priznata kao autohtona vrsta. Imamo 50 primjeraka ove peradi koja se odlikuje ne samo vanjskim izgledom nego i mesom odlične kakvoće. Stalni gosti, Jurek i Katica, naši autohtoni Turopoljci daju divna jaja, a tjestenina, iako tanka, odlične je kvalitete i jake žute boje. Drago nam je da ih i ovdje možemo promovirati te da će i ovi brendovi uskoro doživjeti svoju ekspanziju“, govori nam Pavišić.

Ove koke, ćućuričke (koje su ime dobile po načinu na koji se glasaju, ćućuriču) nadglasale su sve druge sudionike ove zanimljive izložbe. Na svoje je koke ponosan i Borna Bačurin. Njega već srećemo na ovakvim manifestacijama zadnjih nekoliko godina.

Mladi uzgajivač danas ima pomoć dviju sestara, Nike i Karle koje mu pomažu hraniti kokoši i čistiti kavez. Ljubav prema kokošima razvio je još kao dječak, dok je za njima trčao kod djeda i bake. Upravo mu je djed kupio prvu kokoš, a sve drugo je povijest. Kad se prije tri godine pojavio na ovoj izložbi kao promatrač, odlučio je da će sljedeće doći kao izlagač. Danas, govori nam, ima i turopoljske i posavske koke u raznim bojama i jako je zadovoljan. „Želim unaprijediti svoje Posavke, uzeti ih još, sagraditi dodatan kokošinjac i dalje nastupati na izložbama“, priča nam uzbuđeno Borna koji je sa svojim ljubimicama nastupio na izložbama u Sisku i Novskoj.

A ova, u Velikoj Gorici ostaje otvorena do nedjelje, a pokrovitelj joj je Zagrebačka županija. Što čekate? Dođite i upoznajte ove neobične đake!

Objava MALE ŽIVOTINJE Jurek i Katica kukuriču, Ćućuričke ćućuriču, a Prevrtač je pravi gospodin pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.