Jedan od najučestalijih zloćudnih tumora ženskih spolnih organa, odmah iza raka dojke, rak vrata maternice godišnje pogađa 300 žena, a 100 ih umire. Unatoč jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici još uvijek treba poraditi na otvorenosti i svijesti, što već 8. godinu zaredom radi i velikogoričko Veleučilište. Prodajom mimoza upozoravaju i upoznaju javnost s ovom zloćudnom bolesti te rade na njenoj prevenciji.

„Građani nas već prepoznaju, sve više žena odlazi na kontrolne preglede, znaju o čemu se radi i redovito se kontroliraju“, ispričala nam je Nives Jovičić s Veleučilišta Velika Gorica.

Profesorice i suradnice na Veleučilištu pomognute mladim studentskim snagama, u sat vremena prodale su sve pripremljene pušleke mimoza koji su se prodavali po 10 ili 20 kuna. Buketić su kupovali svi koji su se našli jutros na Tržnom centru, stigao je i gradonačelnik Dražen Barišić sa zamjenicima i predsjednikom Gradskog vijeća Nevenom Karasom, te brojni drugi građani, ljudi iz političkog, društvenog ili kulturnog života Grada Velike Gorice.

Veleučilište akciju provodi uz Grad Veliku Goricu i polikliniku Zahi koji je osigurao i besplatne edukativne letke te, u suradnji s Veleučilištem, bon od 100 kuna popusta na pregled.

Objava Žutim pušlekom u borbu protiv raka vrata maternice pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.