Ljubitelji Elif Shafak zasigurno su s velikim nestrpljenjem iščekivali njenu iduću knjigu, i to s pravom. 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu zaista je u trenu postala hit, baš kao i njezine prethodnice. Intrigantan naslov i prekrasna plava naslovnica pravi su mamac za čitatelje, poznavali oni opus Elif Shafak, ili ne. Autorica nas odvodi u Istanbul, grad bogate povijesti i kulture u kojem protagonistica romana, Leila zvana Leila Tekila, nesretno skonča svoj život; brutalno je ubijena i bačena u kontejner. Inspiraciju za ovo djelo Shafak je crpila u medicinskim studijama koje pokazuju da ljudski mozak ponekad funkcionira još nekoliko minuta nakon prestanka rada srca, stoga ju je zanimalo što se događa u tome periodu i da li netom umrla osoba o nečemu “razmišlja“?

Točno deset minuta i trideset osam sekundi nakon što joj je srce prestalo kucati, Leila se prisjeća svog života, od najranijeg djetinjstva pa sve do smrti. Njezina sjećanja se dio po dio uklapaju u veličanstven mozaik njezina života prožetog zlostavljanjem, neshvaćanjem, zanemarivanjem, pa čak i odbacivanjem i brutalnošću. Kroz ta sjećanja upoznajemo Leilinu obitelj, kroz obitelj i obiteljsku povijest i odnose doznajemo kakvi su turski, odnosno muslimanski običaji, kako izgleda svakodnevica jedne muslimanske žene, kako se ona odijeva, što koristi kada ju boli glava, što se jede u koje doba godine, kada se pije čaj, a kada kava. Osim obitelji, upoznajemo i Leilinih pet prijatelja koji su se kao i ona našli na margini društva. Oni su kao mladi upoznali lijepo lice tog Istanbula, koje pokazuje svu njegovu raskoš: boje grada, mirise začina na ulici, zvukove uličnih svirača, ali kroz život su upoznali i ono mračno lice koje otkriva svu okrutnost tog velegrada: prljavštinu, bijedu, strah i kriminal.  Nakon prvotnog šoka uzrokovanog spoznajom da njihove prijateljice više nema, njezinih pet životnih suputnika i supatnika želi joj odati posljednje poštovanje, najmanje što mogu učiniti za nju nakon svog vremena proživljenog zajedno. I tako počinje nespretna potraga za Leilinim tijelom na Groblju samotnika u Istanbulu, na kojem se uvijek nađe mjesta za one koji umiru sami, bez ikoga.

Ako vam je ovo prva knjiga Elif Shafak, vrlo vjerojatno ćete se zaljubiti u njen poletni, nježni i empatični stil pisanja. Njezina sposobnost da o teškim i mučnim temama piše toliko lirično i vibrantno, bez da ikoga omalovaži ili ičiju patnju imalo minonizira, zaista je nevjerojatna. U tih deset minuta i trideset osam sekundi prisjećanja svog života, autorica kroz Leilin lik ne piše samo o događajima u njenom životu, nego se kroz te događaje dotiče svih mogućih aspekata života: rađanja, umiranja, školovanja, rada, obitelji, prijatelja, braka, problema, veselja, običaja, mode, prirode, hobija, odnosa, izbora, tako da ovaj roman nije potpuna fikcija, nego se temelji na stvarnom životu jednog društva. Ona hrabro progovara o gorućim temama ne samo turskog, nego i europskog društva, stoga su kritičari za ovaj roman s pravom rekli da slavi upornu borbu čovječanstva za životom, svim preprekama usprkos. A složena, ali ne i nepotrebno opširna karakterizacija likova, prekrasni opisi ionako prekrasnog Istanbula, savršeno umjereni tijek radnje i neponovljiv stil pisanja, aktualne teme društva, samo su neke odlike ovog romana zbog kojih ga nećete moći ispustiti iz ruku.

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak

Objava KNJIGA TJEDNA Elif Shafak: 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.