Iako ga nije bilo mnogo, a zabijelio je tek pokoje dijelove našeg grada, sinoć je pao prvi ovogodišnji snijeg. Kako su iz Gradske knjižnice najavili, na prvu večer padanja snijega čitala se poezija na otvorenom u čast snijegu.

50 poems for snow

Ovo obilježavanje bilo je dio festivala 50 poems for snow. Radi se o međunarodnom pjesničkom festivalu na kojem se čita uz prve pahulje snijega. Iako se snijeg koji je tijekom popodneva pao do navečer već dobrano otopio pa je izostala ona karakteristična bjelina krajolika, troje velikogoričkih pjesnika ipak se odvažilo okupiti i pročitati svoje pjesme u Parku Franje Tuđmana, ispred ulaza u Gradsku knjižnicu Velika Gorica.

“Iako su putnici-namjernici i slušači izostali, Marija Ajša Peuc, Zlatko Majsec i Sara Malić pročitali su po nekoliko svojih pjesama, a organizatorica 50 poems for snow za Veliku Goricu, prevoditeljica Romana Perečinec, pročitala je nekoliko kratkih pjesama ovogodišnjeg „zajedničkog“ festivalskog pjesnika, grčkog klasika Dinosa Christanopoulosa.”, govore nam organizatori.

Tek peti grad u kojem se održalo čitanje

Velika Gorica peti je grad u svijetu u kojem je ove godine održano čitanje. Naime, od ukupno 22 grada prijavljena za ovogodišnji festival, u većini nije bilo snijega, tako da su prije Velike Gorice čitanja održana u New Yorku, Sofiji, Delnicama, Braemaru (UK) i Toulouseu.

50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom. Festival nema nikakav proračun i sve se organizira kroz počasni rad to jest, volonterski.

Objava Čitanje poezije na otvorenom u čast prvom ovogodišnjem snijegu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.