Novo kreditno zaduženje izglasalo je na telefonskoj sjednici Gradsko vijeće. Kredit je težak 47.500.000,00 kuna, a diže se za financiranje kapitalnih projekata koji uključuju: izgradnju gradskog groblja, prometne infrastrukture, bazena, dječjeg vrtića u Selnici, parkirališta u Pucekovićevoj, te obnovu zgrade Stare općine. Osim toga, na red s ovim novcima dolaze i dodatna ulaganja u društveni dom u Maloj Buni, izgradnja Pump track staze, video nadzor na javnim površinama, kao i izgradnja ulice Andrije Kačića Miošića.

Barišić: Sama odluka ne znači da će kredit biti realiziran

“Iako smo zahvaćeni znatnom zdravstvenom situacijom Grad Velika Gorica mora funkcionirati i ne smije stati. Odluka o kreditnom zaduženju treba biti donesena kako bi u slučaju pozitivno razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte tim više što se najveći dio iznosa kreditnog zaduženja odnosi na sanaciju uređenje prometnica na području grada. Sama odluka ne znači da će kredit biti realiziran ako zdravstveni i gospodarski razlozi to ne budu dozvoljavali”, stoji u izjavi gradonačelnika Dražena Barišića.

Oporba traži rebalans i racionalizaciju troškova

U SDP-u ističu kako nije vrijeme za kredit već za pomoć građanima, obrtnicima, poduzetnicima, te zahtijevaju rebalans. ” Suočeni smo s nadolazećom gospodarskom krizom, ne samo u Hrvatskoj. Od odgovorne vlasti tražimo i očekujemo odgovorno ponašanje i nastavak samo onih investicija koje su u završnoj fazi. Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje tako „oslobođenih“ sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta”, stoji, među ostalim u priopćenju SDP-a.

Na racionalizaciju troškova poziva i MOST. “Najoštrije odbacujemo ideju za dizanje kredita u okruženju izvanrednog stanja. Obavezno treba na snagu stupiti krizni management, koji će odmah donijeti odgovarajuće mjere. Prva i osnovna stavka kriznog managementa je zaustavljanje svih investicija i racionalizacija troškova, posebno onda kada su potpuno nepoznati težina i trajanje izvanredne situacije. Fokus rada gradske uprave sada treba biti svođenje rizika na najmanju moguću mjeru”, poručuju iz goričkog Mosta.

Objava Novi kredit od gotovo 50 milijuna kuna. Barišić: Razvoj ne smije stati pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.