Prijava

Vaša prijava

Danas iza ponoći pomičemo sat, od utorka više ne morate paliti dnevna svjetla

[]

Iako se ovih dana smanjeno vozimo, ipak valja podsjetiti kako od utorka, 31.ožujka, tijekom dana više ne morate paliti dnevna svjetla. Sukladno je to novom Zakonu, donesenom lani, koji regulira paljenje i gašenje svjetala u strogom datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne, kao što je bilo do sada, po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

Kazne do 300 kuna

Korištenje dnevnih svjetala tijekom dana nije kažnjivo, a preporučljivo je i u uvjetima magle ili smanjene vidljivosti..Ipak, ugasite li svjetla koji dan ranije, prije nego je propisano, riskirate kaznu od 300 kuna. Podsjetimo kako su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. Također, vozači bicikala, čim padne sumrak, moraju imati upaljeno bar jedno svjetlo na prednjoj strani i jedno na stražnjoj strani bicikla. Kazna za neodgovorne bicikliste je 500 kuna.

Kazaljke s dva pomičemo na tri sata

Ljetno račuanje vremena pak počinje od sutra. Kazaljke na satu pomičemo noćas, u 2 sata iza ponoći i to za jedan sat unaprijed, s 2 na 3 čime kreće ljetno računanje vremena koje će potrajati do 29.listopada. Iako se još lani pričalo o ukidanju pomicanja sata takva odluka nije stupila na snagu, a preporuka je da svaka zemlja do 2021. samostalno donese odluku koji način računanja vremena će zadržati- ljetno ili zimsko. Zemlje koje će htjeti ljetno računanje vremena, sat će zadnji put pomicati u ožujku 2021. godine, a one koje žele zimsko računanje vremena u listopadu 2021. godine.

Objava Danas iza ponoći pomičemo sat, od utorka više ne morate paliti dnevna svjetla pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.