Prijava

Vaša prijava

Sumnjate na zarazu koronavirusom? Pitajte Andriju sve što vas zanima

[]

U Banskim dvorima danas je predstavljen Andrija, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj. Ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu, a pomoći će hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19.

„Ideja je asistenta da pomogne našim zdravstvenim radnicima, liječnicima i epidemiolozima u kontroli razvoja epidemije Covida-19. Digitalni asistent će funkcionirati preko tzv. chatbot-a na platformi koronavirus.hr i na platformi WhatsApp. To će omogućiti svim korisnicima pametnih telefona da pomoću umjetne inteligencije,naprave samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja“, rekao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić . Ako građani imaju određene sumnje na simptome, digitalni asistent Andrija će im pomoći utvrditi ima li ili nema razloga za zabrinutost, odnosno trebaju li se javiti liječnicima ili za to nema potrebe.

S Andrijom se može komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Također, servis se može aktivirati i klikom na ovu POVEZNICU.

Andrija ne nudi samo općenite odgovore već i personificirana rješenja, te omogućava daleko lakši kontakt i pronalaženje relevantne adrese za obraćanje o nekakvom problemu, rekao je ministar Vili Beroš.

U kreiranju rješenja za Andriju, prvog digitalnog asistenta, epidemiolozi su se vodili primjerima dobre prakse u zemljama koje su u početku dobro svladale epidemiju, Singapur i Južna Koreja. I dok epidemiolozi dnevno mogu riješiti 50-tak poziva telefonom, ovaj digitalni asistent može obraditi desetke tisuće poziva dnevno, što će uvelike rasteretiti zdravstveni sustav.

Objava Sumnjate na zarazu koronavirusom? Pitajte Andriju sve što vas zanima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.