Prijava

Vaša prijava

KUD Čiče i udruga Zamisli službeno predstavili projekt Društvenog centra

[]

O projektu Društvenog centra Novo Čiče vrijednog gotovo dva milijuna kuna već smo pisali u nekoliko navrata, no nikada ne škodi dodatno pohvaliti aktivnosti i rad okupljenih u KUD-u Čiče, Novo Čiče. Nositelj projekta je KUD uz udrugu Zamisli iz Zagreba, dok veliku potporu dobivaju i od lokalne zajednice te Grada Velike Gorice.

Na današnjem službenom predstavljanju projekta pristizale su samo pohvale. “Iznimno i rijetko je da se u takvom kratkom vremenu kao ovdje jedno kulturno umjetničko društvo može tako kvalitetno izgraditi, organizirati i polučiti rezultate koji su sada na visokoj razini, a koji tendiraju da budu jedni od najboljih KUD-ova u ovoj djelatnosti i šire. Takav razvoj tradicionalne kulture kakav nam daju na ovaj kraj je jedan svijetli primjer kako bi stvari trebalo raditi. Izuzetno smo ponosni na sve svoje KUD-ove.”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Svjetlana Marion, voditeljica udruge Zamisli i voditeljica projekta Društveni centar Novo Čiče ispričala je kako je došlo do stvaranja ovog projekta, a glavni razlog je bila uspješna suradnja kroz tri projekta i prije ovog velikog zalogaja. “Imamo dugogodišnje iskustvo u suradnji s KUD-om Novo Čiče kroz Info centar i Volonterski centar u Velikoj Gorici. No, problem nam je što dolazimo iz Zagreba, ali to je bio motiv da potičemo KUD da oni pokreću inicijativu, a da mi budemo partneri.”, govori Svjetlana, a to se na kraju i dogodilo.

Ovaj projekt je zamišljen kao spoj lokalne zajednice, samouprave i organizacija civilnog društva koje djeluju u lokalnoj zajednici. Društveni centar će djelovati u sklopu Pučke škole i kroz njega će se odvijati različite aktivnosti, zaposlit će se dvije osobe koje će se brinuti o programu i animaciji sudionika. Ideja je da se i kroz ovaj projekt educiraju osobe koje će pomoći u prijavljivanju novih projekata. “Udrugama je jako bitno i važno razmišljati dugoročno i meni nije nezamislivo za dvije godine vidjeti ovdje veliku količinu zadovoljnih osoba, sudionika aktivnosti i novih osoba koji će biti akteri u pisanju novih projekata. Mislim da će KUD rasti i razvijati se kao što je i udruga Zamisli koja trenutno provodi 20-ak projekata.”

Kako nastavlja Svjetlana, smatra da su najveće bogatstvo KUD-a Čiče iz Novog Čiča upravo njihovi članovi. “Mislim da su u KUD-u najveća zasluga ljudi koji su u njemu i njihova motivacija, a oni tu rade srcem. To sam prepoznala kad sam se prvi put s njima susrela i bilo je neupitno hoćemo li surađivati s njima ili ne.”

Svih ovih godina vjerojatno ste i sudjelovali na brojim projektima KUD-a Čiče Novo Čiče. “Nakon svih godina malih projekata, sretni smo i zadovoljni predstaviti jedan veliki. Tu nije stvar u novcima nego da je naš rad nagrađen i da nam ova sredstva pomažu podići kvalitetu i da naša lokalna zajednica ima velike koristi. Mi smo KUD koji je navikao raditi i stvarati, imamo svoj vlastiti prostor koji svaki dan treba tu doći, od košenja, etno kuća, sadržaja. Mi to volimo, to je naša druga kuća, možda i prva jer ponekad više vremena provodimo u KUD-u nego doma.“ , govori nam Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Novo Čiče.

Kako potvrđuje i osmijeh na njegovom licu, vrlo su zadovoljni sa svime što su do sada stvorili i osmislili. “Kroz svoj rad smo stasali malo po malo i imali smo potporu od svih udruga u mjestu, lokalne zajednice, Grada i svega, a sad je došlo vrijeme da KUD vrati ono što su oni nama davali. Grad stoji iza nas u svim tim projektima i oni su partneri i na ovom projektu. Ušli smo u ovaj projekt s ciljem da samostalno provodimo projekte, a takvi smo da ćemo nastojati i drugima pomoći pa tako i stvarati pripremu za neke nove projekte.”

Projekt Kulturnog centra je odobren u sklopu poziva Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.688,932,01 kuna.

Objava KUD Čiče i udruga Zamisli službeno predstavili projekt Društvenog centra pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.