Prijava

Vaša prijava

Dom zdravlja dobio novo vozilo hitne pomoći, a u planu su i nove edukacije

['Dom zdravlja Velika Gorica', 'hitna pomoć', 'Utrka za život - RACE', 'vozilo hitne pomoći']

U sklopu EU projekta prekogranične suradnje “Utrka za život – RACE” Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije danas je dobio dva nova vozila hitne medicinske pomoći, dva defibrilatora i dva vježbovna defibrilatora koji su bili uručeni ispred Doma zdravlja Velika Gorica. Jedno od vozila će ostati u Velikoj Gorici dok drugo ide u Zaprešić.

“Sretan sam što se okupljamo oko ovog projekta prekogranične suradnje koji je suradnja Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja iz Mostara i Zavoda za hitnu medicinu Crne Gore. Uz vozila u ovom projektu je izuzetno bitna i edukacija koja će se provoditi, a to je kako zajednički, u prekograničnoj suradnji djelovati kod velikih nesreća i nepogoda.”, govori Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Zavod je ovom prilikom dobio dva nova vozila hitne pomoći. “Zagrebačka županija niz godina ulaže značajna sredstva za obnovu voznog parka. Od 2014. godine do danas smo nabavili 64 vozila, a danas pridružujemo još dva. Time smo značajno povećali kvalitetu usluge hitne medicine Zagrebačke županije. Izdvajaju se i dodatna sredstva za financiranje timova.”, zaključuje Kožić.

Inače, vozila hitne medicine Zagrebačke županije, kad se zbroje svi gradovi, prođu oko pet i pol milijuna kilometara. U hitnoj medicini najvažniji su ljudi i oprema. Glavni cilj ovoj projekta je edukacija ljudi. “Educirana osoba može spasiti nekome život, u tom dijelu imamo obuhvaćeno da educiramo 970 osoba ne medicinske struke za pružanje prve pomoći. Oko 250 zdravstvenih djelatnika ćemo također educirati za naprednije održavanje života, s obzirom na to da raspolažemo potrebnom opremom, a i zaposlenici raspolažu potrebnim znanjima. Uz dobru opremu trebamo imati dobro obućene ljude koji su spremni pomoći. Još jedan dio projekta su i zajedničke vježbe, a cilj okupljanja bio je i pomoći ‘susjedu u nevolji’. Spremni smo da zajedničkom vježbom naučimo pomoći unesrećenima na području Županije, ali i u susjedstvu.”, govori ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Ovaj projekt vrijedan je oko sedam milijuna kuna od čega je Zavod dobio oko dva milijuna kuna. 85% financiranja osigurano je iz Europskih fondova, a ostatak su osigurali partneri.

Objava Dom zdravlja dobio novo vozilo hitne pomoći, a u planu su i nove edukacije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.