Prijava

Vaša prijava

Otvoreno pismo Zajednici športskih udruga grada Velike Gorice na Prijedlog javnih potreba u športu Grada Velike Gorice 2105. godine


Neugodno iznenađeni načinom djelovanja Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice – ZŠUGVG i dovedeni pred gotov čin gašenje klupskih aktivnosti Maraton kluba Velika Gorica – MKVG, obraćamo se gradonačelniku grada Velike Gorice, vijećnicima, članicama ZŠUGVG i široj javnosti kako bi upozorili na neprihvatljiv način djelovanja ZŠUGVG, nebrigu oko športa u lokalnoj zajednici i krajnje bezobrazan način raspodjele novaca poreznih obveznika.
Dana 02.03.2015. godine primili smo dopis o sazivu i pozivu na 6. sjednicu skupštine ZŠUGVG, čiji smo član, uz koji je dostavljen prijedlog javnih potreba u športu grada Velike Gorice za 2015. godinu u kojem je za ukupan rad Kluba predviđeno 15tisuća kuna, a cjelokupni prijedlog nije popraćen apsolutno NIKAKVIM KRITERIJIMA po kojima su sredstva od 7.125.000,00 kuna (sedam milijuna i sto dvadeset i pet tisuća) raspodijeljena. Napominjemo da je to i najmanji dodijeljeni iznos, iako je upravo naš rad najbolje poznat građanima Velike Gorice.
Rad MKVG javnosti je dobro poznat, s obzirom da Klub djeluje skoro petnaest godina, a provodi različite športske aktivnosti, s kojima je šira javnost upoznata:
1. Organizacija najveće cestovne utrke u Hrvatskoj – Turopoljska trke – koja nakon 23 godine postaje upitna s obzirom da je ZŠUGVG bez ikakve prethodne najave u potpunosti obustavila sva planirana sredstva za trku na kojoj sudjeluje 300 trkača polu-maratonaca i građana te 700 djece. Ovim činom održavanje Turopoljske utrke postaje upitno.
2. Organizacija kros lige grada Velika Gorica koja se održava već četrnaest godina, a da ju ZŠUGVG nikad niti na koji način nije podržala!
3. Organizacija Jesenjeg dječjeg krosa Grada Velika Gorica – na kojem svake godine za Dan državnosti sudjeluje od 300-500 djece – za koji je ZŠUGVG svake godine na zamolbu izdvajala oko 10% novčanih sredstava potrebnih za organizaciju, a od ove godine ukinula i tu mogućnost.
4. Škola trčanja Maraton kluba Velika Gorica za djecu – koja se odvija tri puta tjedno kroz svih dvanaest mjeseci, te uz izuzetnu socijalnu osjetljivost omogućavamo trening za samo 100 kn mjesečno, uz oslobođenje plaćanja za građane slabog imovinskog statusa i obiteljske popuste za svako sljedeće dijete od 30 kn, pri čemu je cijena treninga stalna i u zimskom periodu kada smo u najmu dvorane!!!
Hrvatske Bratske Zajednice 80, 10410 Velika Gorica, Republika Hrvatska
oib: 63631774475 iban: HR9723600001102397416
mkvg@mkvg.hr www.mkvg.hr
5. Nastupi na natjecanjima u cestovnom i planinskom trčanju – u HUCIPT (Hrvatska udruga za cestovno i planinsko trčanje) ligi u čijem smo stvaranju sudjelovali.
6. Program sportske rekreacije – Život u pokretu – sportska rekreacija za građane uz isto tako izuzetno socijalno osjetljivu cijenu treninga od 101kn/mjesečno kroz svih dvanaest mjeseci u godini uz oslobođenje plaćanja za građane slabog imovinskog statusa i obiteljske popuste.
Klub ZŠUGVG redovito podnosi izvješća o namjenskom trošenju sredstava, a od ove godine radi transparentnog pregleda financija uveli smo i metodu praćenja po mjestima troškova.
Uredno smo predali svu potrebnu dokumentaciju na objavljeni izuzetno zahtjevni natječaj javnih potreba u športu grada Velike Gorice i 2013. i 2014. godine, ali nikad nismo vidjeli koji su kriteriji dodjele sredstava niti ikad dobili ikakav odgovor na predane programe.
U Strategiji razvoja sporta grada Velike Gorice 2011. – 2015. istaknuta je zakonska obveza Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice nuđenja programa sportske rekreacije građanstvu i osobama koje nisu uključene u sportske udruge. Maraton klub upravo u tom području nudi program velikogoričke kros lige te program treninga za odrasle Život u pokretu, ali nažalost niti jedan od tih programa nije subvencioniran od strane ZŠUGVG. Poštujemo vrhunske rezultate velikogoričkih pojedinaca i klubova, ali svakako bi prvenstvo prednost financiranja kroz sredstva ZŠUGVG trebali imati programi općeg lokalnog značaja, a ostali vrhunski sport i pojedinci koji su ponos cijele države prvenstveno bi se trebali financirati kroz svoje saveze i Hrvatski olimpijski odbor!
Prijavili smo svih šest navedenih aktivnosti, a svaki detaljni elaborat sadržavao je tražene cjeline: važnost priredbe za promidžbu grada, detaljan financijski plan priredbe, organizacijsku strukturu (kadrovi), ciljevi i efekti koji se postižu organizacijom priredbe, broj sudionika i gledatelja na priredbi, iskustvo u dosadašnjoj organizaciji istih ili sličnih priredbi. Nažalost, izgleda da ključni parametar za raspodjelu sredstava za sport grada Velike Gorice, odnosno svih poreznih obveznika, nisu programi i učinak nego prvenstveno pozicija u izvršnom odboru ZŠUGVG i povezanost s političkim opcijama. Analizom zadnje tri godine preraspodjele sredstava jasno je vidljiv porast dodijeljenih sredstava upravo članicama ZŠUGVG čiji predstavnici sjede u izvršnom odboru odnosno na promociji športaša godine redovito kao patroni pojedinih klubova se pojavljuju lica iz političkog života. Napominjemo kako ZŠUGVG nije privatni klub već udruga koja prvenstveno raspoređuje novac dobiven iz proračuna grada Velike Gorice te bi raspodjela sredstava trebala biti objektiva i pratiti doprinos lokalnoj zajednici, uvažavajući kriterije socijalnu osjetljivosti i društvenu odgovornost.
Hrvatske Bratske Zajednice 80, 10410 Velika Gorica, Republika Hrvatska
oib: 63631774475 iban: HR9723600001102397416
mkvg@mkvg.hr www.mkvg.hr
Slijedom navedenog, molimo da nam dostavite i pojasnite kriterije kojim ste se rukovodili prilikom izrade Prijedloga i raspodjele novca poreznih obveznika športskim udrugama.
S obzirom na drastično smanjenje sredstava u odnosu na 2014. godinu dovodi se u pitanje i funkcioniranje samog Maraton kluba Velika Gorica odnosno održavanje treninga za djecu i mlade.
Nadalje, nejasno je i upitno zašto je Maraton klub Velika Gorica ostao bez stavke stručni rad i objekti. Maraton klub Velika Gorica održava treninge za djecu i mlade 4 puta tjedno (Radnik, nova dvorana, pista ZTC-a) te nastoji poticati djecu na bavljenje sportom. Osim toga, Maraton klub Velika Gorica organizator je škole trčanja „Život u pokretu“ koja se održava tri puta tjedno i promovira zdravi način života uz trčanje bez obzira na životnu dob.
Što se tiče korištenja objekata, treninzi Kluba odvijaju se pola godine na otvorenom, a tijekom zimskog period (11.-4.- mjesec) u novoj gradskoj dvorani za što uredno plaćamo apsolutno sve dostavljene fakture (što koliko nam je poznato nije baš bio slučaj sa svim ostalim članicama ZŠUGVG). Zašto su nam onda sredstva za isto ukinuta? Ovdje koristimo i priliku da kažemo kako na ŠRC VG boravimo u prostoru koji nije dovršen i nema osnovne instalacije poput vode i grijanja, a i za sam prostor unatoč velikom broju molbi nismo dobili službeno odobrenje za korištenje tog prostora. Niti ključ od atletskih staza nam nije dostupan unatoč tome što naši mladi trkaći nastupaju na natjecanjima na stazi. U slučaju športske dvorane nismo mogli dobiti tražene termine jer ih koristi „Herbalife“ koji sigurno nije član ZŠUGVG pa trening za odrasle i dalje održavamo na otvorenom, što se jasno odrazilo na broj polaznika tog programa.
U Klubu postoje stručne i kvalificirane osobe zadužene za provođenje treninga: Dr.sc. Marijo Kasović docent je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te nositelj i predavač na nekoliko fakulteta i Studentskom centru za izobrazbu trenera SCIT-u, Danijel Dikšić završio je Višu trenersku školu, smjer rekreacija, Sanja Đapić Štriga magistrica KIF-a, a uz njih djeluju i dva pomoćna trenera studenti kineziološkog fakulteta: Darko Mišerić i Ivan Barišić. Uskrata sredstava za stručni rad znači gašenje navedenih programa.
Posljednjih godina Maraton klub Velika Gorica je prepoznat i kao promotor zdravog načina života. Uz već navedene treninge za djecu i mlade i školu trčanja „Život u pokretu“, Maraton klub surađuje s Kineziološkim fakultetom Zagreb. Jedan od rezultata suradnje je i mogućnost besplatnog korištenja bazena Mladost za članove Kluba u tri termina tjedno.
Hrvatske Bratske Zajednice 80, 10410 Velika Gorica, Republika Hrvatska
oib: 63631774475 iban: HR9723600001102397416
mkvg@mkvg.hr www.mkvg.hr
Maraton klub Velika Gorica organizator je Turopoljske trke koja je prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske te predstavlja brand Grada Velike Gorice i sporta u Gradu Velikoj Gorici. Osim toga, Klub organizira i Jesenski kros za djecu i na taj način se uključuje u Strategiju promoviranja važnosti i dobrobiti bavljenja sportom djeci i mladima.
Maraton klub uredno podnosi financijska izvješća u kojem se transparentno vidi način na koji Klub troši dobivena sredstva bilo od Zajednice, sponzora, članarina ili organizacija trka.
Svjesni smo poreznih reformi i financijske situacije, ali ovakvim Prijedlogom javnih potreba u sportu Grada Velike Gorice u odnosu na Maraton klub Velika Gorica dovodi se u pitanje opstojnost samog kluba, održavanje treninga, organizaciju Turopoljske trke,dječjeg krosa te duatlon i kros lige.
S obzirom da su ta financijska sredstva ujedno i sredstva svih nas poreznih obveznika, Maraton klub Velika Gorica će zatražiti odgovore i na drugim adresama u nadi da će se novonastala situacija riješiti na zadovoljstvo svih strana.
Kao članovi Kluba stvarno se moramo zapitati da li je to što radimo uopće ikome potrebno, a kao porezni obveznici koji uredno plaćaju porez i prirez pitamo se na što se troši naš novac. Koje to mogućnosti imamo mi i naša djeca odnosno koji su to servisi koje nam pruža velikogorički sport?
U kojem je velikogoričkom klubu moguće trenirati tri puta tjedno za samo 100kn/mjesečno? Da li je ZŠUGVG ikada napravila analizu koliko se naplaćuje cijena treninga i da li uopće ima smisla subvencionirati treninge koje roditelji već plaćaju 200 kn ili 300 kn mjesečno? Da li je napravljena analiza redovno dostavljenih financijskih izvještaja kako bi se kroz njih analiziralo i ustvrdilo koliko koji klub ima članova bazirano na uplaćenim članarinama i koliko koji klub ima polaznika svojih škola bazirano na uplatama treninga? Ne želimo vjerovati da ZŠUGVG financira klubove koji ne izdaju uplatnice svojim polaznicima i primaju uplate na crno izbjegavajući uplatiti porez i prirez koji su ujedno i njihov izvor financiranja!
Za obje velike manifestacije koje održavamo: Turopoljsku utrku i Dječji jesenski kros grada Velike Gorice dajemo detaljne i iscrpne izvještaje o namjenskom trošenju sredstava, do mjere da čak šaljemo i kopije računa u Zagrebačku županiju. Dječji jesenski kroz 08.10.2014. na kojem je nastupilo 350 velikogoričke djece isključivo na volonterskoj bazi, bez ikakve naknade, prvenstveno je organizirao tajnik Kluba i njegova supruga! Jednostavno novaca za isplatu ikakve naknade nije bilo s obzirom da nam je primarni cilj bio da svakom djetetu na poklon za uspomenu osiguramo majicu! Zar
Hrvatske Bratske Zajednice 80, 10410 Velika Gorica, Republika Hrvatska
oib: 63631774475 iban: HR9723600001102397416
mkvg@mkvg.hr www.mkvg.hr
je potrebno da preuzmemo i financiranje tih događanja od općeg dobra? Gdje se i kako troši novac koji uplaćujemo u prirez gradu?
Završetkom postupka javne nabave početkom veljače Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice postala je vlasnikom kombi vozila marke Peugeot. Do sada nismo dobili obavijest ZŠUGVG da li možemo i pod kojim uvjetima koristiti to vozilo odnosno koji su KRITERIJI!
Do sada smo se nalazili na margini ZŠUGVG, a sa novom preraspodjelom sredstava onemogućeno nam je djelovanje. Upitna je smislenost postojanja Maraton kluba Velika Gorica kao udruge koja redovito radi svoje programe, vodi visoku razinu izvještavanja i transparentnosti u radu, vodi dvojno knjigovodstvo i zadovoljava sve ostale formalno pravne uvijete kako bi mogli biti dio civilnog društva i djelovati kao institucija, ako nema apsolutno nikakvu podršku lokalne uprave i samouprave.
S obzirom da znamo koliko truda i volontiranja ulažemo u rad Kluba na dobrobit velikogoričkog sporta te da s dobivenom subvencijom pokrivamo najnužnije troškove odgovorno tvrdimo kako je svaka dobivena kuna itekako namjenski uložena u razvoj velikogoričkog sporta, a najvećim djelom u rad s djecom i mladima. Tipičan smo primjer kako završavaju građanske inicijative koje bi trebale biti temelj za razvoj civilnog društva. U potpunosti se slažemo i sa kompletnim ukidanjem subvencije Maraton klubu Velika Gorica ukoliko postoji klub ili organizacija koja za taj novac može pružiti više velikogoričkim građanima!
Molimo ZŠUGVG da JAVNO ISKAŽE JASNE KRITERIJE DODJELE SREDSTAVA, evaluira i odgovori na svaki prijavljeni projekt, još jednom razmotri Prijedlog i uvaži naše primjedbe.

S poštovanjem, u Velikoj Gorici, 4.3.2015.
Darko Mišerić, predsjednik