Prijava

Vaša prijava

Gradonačelniče HVALA Vam!


Donacija grada za 23. Turopoljsku trku normalizira poslovanje Maraton kluba Velika Gorica.

Na 13. proljetnom kolu velikogoričke kros lige, u utorak 16.6.2015. u sportskom izdanju trkaćima su se pridružili velikogorički gradonačelnik i dogradonačelnik Dražen Barišić i Ervin Kolarec. Velikogorička kros liga sama po sebi dovoljan je razlog za posjetu, a članovi Maraton kluba Velika Gorica s nestrpljenjem su dočekali donaciju od dvadeset tisuća kuna za pokrivanje troškova 23. Turopoljske trke. Gradonačelnik g. Dražen Barišić osobno je uručio odluku o donaciji predsjedniku kluba Darku Mišeriću koji se srdačno zahvalio.

Gradonačelnik je ispunio svoje obećanje i pomogao nam u rješavanju duga. Zahvalni smo mu na tome, stvarno bi nam bio žao da Klub nakon petnaest godina rada mora zatvoriti svoja vrata, a mnogi od nas u Klubu su od samog osnutka 2001. godine i od tada se redovito svaki utorak održava velikogorička kros liga – kaže predsjedniku kluba Darko Mišerić.

Prije četiri mjeseca ZSUGVG bez najave u potpunosti je ukinula trideset tisuća kuna sredstava za organizaciju 23. Turopoljske trke u trenutku kada je raspis trke već bio objavljen i takvo drastično rezanje budžeta trke nije bilo moguće nikako amortizirati. Nakon trke ostali su nam dugovi od trideset i pet tisuća kuna koje jednostavno nismo mogli podmiriti. Da stvar bude gora i za sam rad kluba dodijeljeno je samo petnaest tisuća kuna umjesto minimalnih četrdeset tisuća kuna pa očito nikako nismo mogli pokriti troškove nastale organizacijom 23. Turopoljske utrke, a i sustav natjecanja i treninga ne funkcionira sa ovom razinom subvencije – rezimira blagajnik g. Darko Batković.

Tajnik kluba g. Krunoslav Hrnjak, prepričao je postupak medijacije s ZSUGVG u kojem je posredovao dogradonačelnik g. Kolarec i pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti g. Kunić. Nakon 23. Turopoljske trke obratili smo se Gradu Velikoj Gorici za pomoć u sanaciji nastalih troškova. Veliku podršku i pomoć pružio nam je dogradonačelnik g. Kolarec koji nas je primio i saslušao, a zatim organizirao i dva sastanka sa ZSUGVG na kojima smo došli do zaključka kako će nam se Grad odazvati na naš poziv i podmiriti pola iznosa, a ZSUGVG ipak uključiti u financiranje Trke i podmiriti pola iznosa preostalih troškova. To kompromisno rješenje se vidi kao jedini izlaz iz trenutne situacije kad moram gotovo na dnevnoj bazi moliti naše vjerovnike za strpljenje i razumijevanje. Mi smo osobno ispali vrlo nevjerodostojni jer ispada da smo radili ražanj dok je zec još u šumi. Tako je zapravo svake godine, jer trka pada vrlo rano već u ožujku, a mi u organizaciju Trke ulazimo sa projekcijom prihoda od prošle godine. Nažalost svake godine iznova moramo slati zamolbe za financiranje Trke. Pozivi na koje se javljamo, otvaraju se tek u veljači, a s obzirom na tromost u upravi ponekad niti do samog početka trke ne znamo kolika su nam sredstva odobrena. Upravo je logično da se Trka uvrsti u planske stavke ZSUGVG, ali iz tog izvora financiranja smo nažalost ove godine izbačeni. Nije nam jasno kako da ubuduće organiziramo velike sportske događaje poput Turopoljske trke i Jesenskog dječjeg krosa. Pripreme za jesenski dječji kros bi trebale krenuti kroz mjesec dana, a trenutno je naš kredibilitet kod svih dobavljača u potpunosti uništen. Kod koga da naručimo majice za djecu, pehare, diplome i promotivni tisak kad je javnosti poznato da smo bili u situaciji pred blokadom i da nismo solventni?

Da nije bilo razumijevanja Grada, prvenstveno dogradonačelnika g. Kolarca i donacije od strane gradonačelnika g. Barišića Klub bi otišao u likvidaciju. Teško nam je s tim opterećenjem dalje raditi, a za nadolazeći jesenski dječji kros očito je da ćemo svaku svoju narudžbu morati plaćati avansno odnosno potpuno namiriti sve obaveze unaprijed, a kao Klub mi to ne možemo. Nažalost morali smo povisiti cijenu treninga sa 100 na 150 kuna mjesečno jer nam je ZSUGVG subvenciju za trening i natjecanja smanjio sa 40 na 15 tisuća kuna. I dalje ne možemo shvatiti kako je moguće da Klub koji je vjerojatno po svojem djelovanju najpoznatiji velikogoričkoj javnosti od budžeta od preko sedam milijuna kuna dobio samo petnaest tisuća kuna? Time je ugrožen i treninga, a mnoga natjecanja jednostavno više nisu moguća. Ogorčeni smo na postupak ZSUGVG – kaže dopredsjednik i trener Ivan Barišić.

Blagajnik g. Darko Batković radi ozljede noge nije mogao nastupiti na velikogoričkoj kros ligi, ali je kao predstavnik Maraton kluba Velika Gorica sudjelovao na 7. sjednici ZSUGVG neposredno prije kros lige u 17h u Vukovini u prostorijama N.K. Ban Jelečić. Neugodno sam bio iznenađen kada je predsjednik ZSUGVG g. Kovačić predložio izricanje kazne ukora predsjedniku Maraton kluba Velika Gorica g. Darku Mišeriću jer je vapaj Kluba javno objavio kroz Otvoreno pismo. Zar moramo šutke gledati kako se novac velikogoričkog športa dijeli po ne transparentno po principima „tko je bliže vatri bolje se ogrije“ odnosno da izvršno odbor ZSUGVG može bez ikakvog  kriterija raspodijeliti preko sedam milijuna kuna? A onda da se svaki javni istup kažnjava? Svojim potpisom podržalo nas je preko tisuću i dvjesto građana. To su građani koji su prepoznali naš radi i djelovanje kroz skoro petnaest godina postojanja Kluba.

Ovo je za nas velik korak ka normalizaciji poslovanja Kluba. Veći dio troškova ćemo pokriti, a time ćemo dobiti i dodatnog vremena da pričekamo na dotaciju ZSUGVG. Ovime je spriječena blokada i likvidacija Kluba. Hvala vam gradonačelniče i dogradonačelniče – poručuje član nadzornog odbora Esad Tašaković.