Prijava

Vaša prijava

BERISLAV DEVČIĆ BRONČANI NA POJEDINAČNOM PRVENSTVU HRVATSKE 2016. U BRZOM HODANJU NA 50 KM.


Drugi dan srpnja 2016. godine datum je kad se Hrvatska uvrstila među zemlje koje održavaju nacionalna prvenstva u svim olimpijskim disciplinama “kraljice sportova”.

Ovo je bilo i 1. prvenstvo Hrvatske u disciplinama brzog hodanja na 50km za muške i 20km za žene.

Naš član Berislav Devčić koji svake godine donese po par medalja sa natjecanja ovim nastupom  donio je u klub povijesnu medalju.Bero je ujedno osvojio i pehar za 3. mjesto u prolazu na 30 km.

Za razliku od maratona, koji privlači vrlo velik broj aktivnih sportaša i rekreativaca, atletsko hodanje na dugim distancama specifično je jer ozbiljan nastup zahtijeva dugotrajno vježbanje tehnike kako bi se zadovoljila pravila kontakta s podlogom i ispruženog koljena u prvoj fazi koraka.

Dodatno, hodanje na 50 km postavlja vrlo velike energetske zahtjeve, problem hidracije, kao i test ustrajnosti volje da se dođe do cilja. Kod žena na 20 km spomenuti problemi su nešto manji, ali itekako znatni, čemu svjedoči činjenica da je ta disciplina uvrštena u program Olimpijskih igara tek 2000. godine u Sydey-u, dok “pedesetka” ima olimpijsku povijest još od 1932. kad je održana u Los Angeles-u.

Pored natjecateljskih, znatni su i organizacijski zahtjevi i troškovi pa je ovo državno prvenstvo održano u okviru austrijskog prvenstva u istim disciplinama, u lijepom ambijentu pješačko-biciklističke staze koja uzduž riječice Piesting spaja dva mala naselja Waldegg i Oed, u blizini Bečkog Novigrada.

Iako nije bilo većih nagiba i podloga je bila solidne kvalitete, uvjete je znatno otežala temperatura koja je tijekom cijele utrke bila iznad 25 stupnjeva, što je vrlo nepovoljno za hodanje.

U Brckovljanima 2.7.2016 u subotu je natjecanje na sportskom centru u Božjakovini, 3. utrka Alpe Adria Race Walking Cup 2016.

 


FRIK IZ KVARTA Parkiranje je opijum za narod

Petek na Gorice: sudjelovali mali poduzetnici 4.b razreda