Prijava

Vaša prijava

10. jubilarna „Turopoljska svadba“


Identitet hrvatskog naroda čuvati se može jedino očuvanjem govora, pjesme, plesa i običaja, a sve to je objedinjeno u 10. jubilarnoj Turopoljskoj svadbi, koju će ponovno nakon pet godina izvesti članovi Ogranka seljačke sloge Buševec zajedno s KUD-om „Dučec“ iz Mraclina i „Nova Zora“ iz Lomnice. Na dvije pozornice na prostoru Etno-zadruge Buševec i ljetne pozornice, oko 150 izvođača zorno će scenski prikazati svadbene običaje iz Turopolja, onako kako ih je 1966. godine zabilježio Josip Kovaćević (Josipov, r. 1936.).

Inače, svadba, koja je trajala cijeli dan, izvedena je prvi put 1967. godine u režiji autora Josipa Kovačevića u Buševcu i Mraclinu. Bila je to do sada jedina kompletna izvedba djela na originalnim buševskim i mraclinskim lokacijama. U izvedbi su sudjelovali članovi Ogranka i KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Mraclina, a priključili su im se i izvođači iz Kuča i Lomnice Donje.

Svadba je u kraćim ili dužim verzijama od 1967. godine do sada uvježbana i izvedena devet puta, a 1969. godine snimila ju je Televizija Zagreb. Redatelj je bio Igor Michieli, a radi se o uzornoj realizaciji koja je uspjela prikazati i sačuvati za buduće naraštaje izvorni način održavanja svadbe. Na televizijskom festivalu Bled 70, Turopoljska svadba dobila je nagradu žirija publike.

Ovogodišnja Turopoljska svadba izvodi se u obradi iz 2005. godine koju je napravio Ivan Rožić. Redatelji Svadbe su Mojmir Golemac i Ivan Rožić, dvojac, koji je ovu verziju svadbe već režirao 2005. i 2010. godine. Dođite vidjeti u nedjelju, 28.lipnja u 18 sati, kako se nekada svadbovalo u Turopoljskom kraju i zašto je ova svadba važna za očuvanje tradicije i kulture našega kraja. Ne propustite ovaj jedinstveni događaj, jer iduća svadba će biti tek za pet godina.

Izvor: http://www.cityportal.hr

Post 10. jubilarna „Turopoljska svadba“ je prvi puta viđen na MRACLIN . HR .