Prijava

Vaša prijava

Pero Rogan


Poznati kantautor i pjevač iz našeg Mraclina koji nas već godinama uveseljava svojim vedrim duhom, prelijepim glasom i pjesmama.

Njegovo ime spominje se u udžbeniku glazbenog odgoja za šesti razred osnovne škole kao autora dječje pjesme što je, prema njegovim riječima, veliko priznanje za minuli stvaralački rad.
“Od same glazbe se teško živi pa sam stoga bio primoran pronaći dodatan izvor zarade“ , govori nam Rogan prisjećajući se svojih početaka kada je zapjevao već u petom razredu osnovne škole.

S jednom od svojih uspješnica “Nema, nema jedne žene“ nastupa 1977. godine kao pretpjevač  tada najpopularnijoj zvijezdi s prostora bivše države, Zdravku Čoliću, međutim glazbenu karijeru prekida zbog odlaska u JNA, gdje ostaje iduće dvije godine.
Slijedi plodno razdoblje, a dugo izbivanje od kuće rezultiralo je skladbom “U duši mojoj studen je“ koja je izvedena na Cavtatskom festivalu 1986. godine. Pjesma je bila doista zapažena, puštala  se po mnogim postajama, a pod ovim naslovom izdana je i ploča na kojoj se nalazilo još devet skladbi. Aranžmane za sve skladbe napisao je Stjepan Mihalinec.

“Gitaru sam počeo svirati još kao malen dječak. Pa iako nisam iz glazbene obitelji, vrlo rano sam  naučio čitati note, a  pohađao sam i nižu muzičku školu. Kao samouki harmonikaš u  mlađim danima svirao sam po svadbama i tako zarađivao za egzistenciju moje obitelji jer smo bili slabijeg imovnog stanja. U svom stvaralačkom životu imao sam faze od narodnjaka, do jazza i klasične glazbe. Radio sam i duhovnu glazbu, a manje je poznato da je jedna od njih odabrana kao biblijska vrijednost“, govori nam Rogan.
“Nakon smrti Gordana Lederera, mog dragog prijatelja, koja me je jako potresla, njemu u čast, napisao sam pjesmu ‘Hvala za Bljesak i Oluju’. Za one koji ne znaju Gordan je život izgubio kao ratni izvjestitelj HRT-a , snimajući kadrove na ratom zahvaćenom području. Čuvši tu pjesmu Drago Britvić mi daje stihove pjesme „Ljubljanica“  koja je potom snimljena kao zagrebačka šansona.


Kruna karijere Pere Rogana dogodila se 2012. godine kada je u Velikoj Gorici gostovao slavni američki trubač Rex Richardson. Uz jazz orkestar HRT-a dvojac je izveo pjesmu “Večeras ti neću doći na čaj“ , što općenito, kako kaže Rogan, za svakog tko se bavi ozbiljnom glazbom predstavlja veliko priznanje i čast. Skladbe “Večeras ti neću doći na čaj”, “Ljubljanicu”, “U duši mojoj studen je”, “Zaustavite vrance” te još mnoge druge njegov su umjetnički rad.

Izvor:http://www.in-portal.hr

Post Pero Rogan je prvi puta viđen na MRACLIN . HR .