KUD Dučec sutra kreće na put u Italiju. Naši folkloraši sudjeluju na međunarodnom folklornom festivalu u Riminiju, poznatom ljetovalištu na talijanskoj strani Jadrana. 
– Osim nas, na ovom festivalu gostuju društva iz cijele Europe, pa čak i iz daleke Indonezije – napomenuo je predsjednik Društva Matija Kos. – Ide 40-ak članova Dučeca, vokalna skupina, folklorna skupina i tamburaši. U programu od petnaestak minuta izvest ćemo turopoljski splet pjesama i plesova. Osim Riminija, naši će folkloraši – dodaje predsjednik Kos – ovom prilikom obići Bolognu, potom San Marino, a u povratku i Padovu. 

Rimini je, inače, jedno od najpoznatijih talijanskih ljetovališta, pa dijelom i zbog toga ima posebno mjesto u povijesti talijanske kinematografije. Tu svakako moramo spomenuti antologijsku komediju poznatog režisera spaghetti-vesterna Sergija Corbuccija “Rimini, Rimini” iz 1987., koja je okupila najpopularnije talijanske glumce toga vremena, među kojima možemo spomenuti i dvije zvijezde s naše strane Jadrana – Puležanku Lauru Antonelli i zagrebačku Splićanku Silvu Košćinu. 

Ali kad se govori o filmu i Riminiju onda prije svega treba spomenuti da je Rimini rodno mjesto jednog od najvećih imena sedme umjetnosti – redatelja Federica Fellinija. Njegov najpoznatiji film – i jedan od najvećih autorskih doprinosa filmskoj baštini uopće – jest “Amarcord”   – nostalgična, na momente tužna, a na momente zabavna priča o djetinjstvu i odrastanju u tome mediteranskom gradiću. Mnogi ljubitelji filma i danas se dobro sjećaju živopisnih likova iz  filma – ludog strica, bujne trafikantice, školskih nastavnika i školaraca… Nadamo se da će nešto od atmosfere iz Amarcorda zateći i naši folkloraši ovih dana, a isto se tako nadamo da će i nešto od našega turopoljskoga kolorita ostaviti traga na pješćanim plažama Riminija.

izvor

Cijeli tekst pročitajte na adresi: Rimini, Rimini.