Prijava

Vaša prijava

Anđeli i senje u stihovima Dražena Kosa

[]

“Poveč, Anđel”, naslov je pjesme koja je među gotovo četiristo i pedeset pristiglih, izabrana u 25 najboljih na XXXIX. recitalu suvremenog kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” u Svetom Ivanu Zelini. Autor pjesme Dražen Kos, mraclinski pjesnik, rođen 15. rujna 1968. u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Vukovini, a Školu za cestovni promet u Zagrebu. Od najranijeg djetinjstva pokazuje interes za pisanu riječ, a prve pjesmice nastale su u nižim razredima osnovne škole. Pjesme su mu objavljivane u  mnogobrojnim zbornicima i časopisima. 

Ostvario je blisku suradnju sa našim poznatim kantautorom Perom Roganom, koji je njegove pjesme “Bogec” (1994.) i “Još mi ni za spatek iti” (1995.) izveo na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Na spomenutom Festivalu pjesmu “Tebe iščem” (2019) izveo je Roko Vušković. Naša Mraclinčica Josipa Hubak njegove pjesme “Malo oko roza boje” i “Vrati se tata” otpjevala je na dječjem Zagreb festu 1994. i 1995.g. Draženove su pjesme posljednjih godina redovno izvođene na recitalima u Adamovcu, Bedekovčini, Krapini i Zelini.

Dražen je samozatajni pjesnik o kojem se u njegovom rodnom Mraclinu malo zna. Njegov pjesnički opus obrađuje ljubavnu i socijalnu tematiku,  propituje bit života pa i smisao vlastitog postojanja.Smrt, kao sastavni dio života, često spominje u svojim pjesmama. Prihvaća činjenicu da je ona neminovni slijed protoka vremena, ali joj se obraća kao sugovorniku s kojim može postići vremensku nagodbu. Prepoznat daleko od svog Mraclina, zaslužuje trenutak naše pozornosti kojom ćemo zaroniti u njegove stihove, i sami zastati razmišljajući čuje li nas i naš anđel.

POVEČ ANĐEL

Ak bum išel onum stezum

po teroj si ti zdavna prošel,

ak bum prešel tvojim tragom

poveč, anđel, kam bum došel.

Poveč, anđel, kad ti prideš

bum li videl Božjeg lica,

onum stezum terum idem

bu li dana il bu kmica.

Još bi rajše časa dihal,

siromake pesmom tešil,

dej me pusti ti na miru,

nisem brige još sve rešil.

Al ak ipak moram pojti,

idem doma zaprt lesu,

da mi kakvi vražji tati vreču senji ne odnesu.