Prijava

Vaša prijava

DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA


I ove školske godine 28. veljače započeli smo tjedan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježili smo ga sa svim učenicima škole.

Pedagoginja, psihologinja i edukacijska rehabilitatorica škole osmislile su radionice za sve učenike i prezentirale učiteljima škole.

Provedene su radionice i učenici su izrađivali majice tehnikom origamija i ispisivali poruke protiv nasilja koje su nastale kao ishodi radionica.

Ovaj dan nastao je u Kanadi, 2007. godine, kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako započeo Dan ružičastih majica.

Hrvatski sabor je 2017. godine Dan ružičastih majici proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a svake godine se obilježava upravo nošenjem ružičastih majici, posljednje srijede u veljači. Uz to nastao je i hashtag #NasiljePrestajeOvdje kojim se pokušala podići svijest na društvenim mrežama.

Milica Kolumbić Di Giorgio, mag.educ.rehab.