Prijava

Vaša prijava

SVJETSKI DAN SLIJEPIH


Svjetski dan slijepih

 

Povodom Svjetskog dana slijepih, u Osnovnoj školi Eugena Kumičića iz Velike Gorice održala se radionica koju je pripremila defektologinja škole  u kojoj su učenici iskusili kakav je osjećaj biti slijep. Pitali smo defektologinju Milicu Kolumbić - Di Giorgio zašto se organiziraju takve radionice.  „Puno djece ne zna što je Dan bijelog štapa i na što se odnosi, a još ih više  ne zna kako se stvarno osjeća slijepa osoba koja se kreće pomoću štapa. Nama se to čini jednostavno sve dok se ne nađemo u toj ulozi i ne pokušamo se kretati pomoću bijeloga štapa“ - rekla je defektologinja.

Učenicu su nosili povez na očima i morali su obavljati svakodnevne radnje koje im inače ne predstavljaju problem.

Mnogi učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda rado su se uključili u radionicu . Vito,učenik 5. razreda, rekao je  da mu je bilo dobro, ali se čudno osjećao, dok je Lorena, učenica 6.razreda, rekla da je bila zbunjena i da uopće nije lagano biti u ulozi slijepe osobe.

 Razgovarali smo i s Ivom Dražetić, asistenticom u nastavi koja pomaže našem slijepom učeniku Marku : „ Lijepo je raditi s djecom bez obzira na njihove poteškoće jer su to djeca kao i svaka druga , ali se kreću i uče na drugačiji način. Volim raditi kao pomoćnik u nastavi i ništa mi nije teško jer je svaki dan novi izazov.  Kako bih što više mogla pomoći Marku i ja sam morala naučiti Brailleovo pismo, ali to nije bilo teško ako imaš volju i želju, a i vrlo sam ponosna što sam naučila još jedan jezik više“.

Zvijezda dana, slijepi učenik 6.razreda, Marko Cavrić  suvereno vlada školom i uopće se ne razlikuje od ostalih učenika. Svakodnevni poslovi koje su učenici obavljali s povezom na očima, Marka su nasmijavali. Pitali smo ga kako se snalazi u školi i koliko mu znači što ima asistenticu. " Na razne načine puno mi pomaže moja asistentica,a tu su i moji prijatelji iz razreda koji mi također pomažu. Druga djeca se prema meni odnose kao da se već dugo poznajemo i zovu me carem. U prostoru naše škole dobro se snalazim, ali ponekad mi zna biti teško jer  i danas ne znam gdje je što .“ Uvjerili smo se da se ne razlikuje od svojih vršnjaka kada nam je ispričao što sve radi u slobodno vrijeme. „ U slobodno vrijeme volim raditi svašta: pjevati,slušati glazbu,snimati i svirati klavir, a volim dizati i utege.“

Nakon radionice, učenici puni dojmova otišli su na nastavu.

                                                                                                          NOVINARSKA SKUPINA

                                                                                                                         Petra Novak, Elizabeta Kardum, Vanessa Koljević