Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom


Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se svake godine 21. ožujka, na prvi dan proljeća, čime se želi ukazati na jedinstvenost tog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. kromosoma.

I učenici 2.razreda obilježili su ovaj dan poznat kao Dan šarenih čarapa.

Šarenim čarapama želi se upozoriti na poteškoće osoba s Downovim sindromom i potaknuti poboljšanje njihovog položaja u društvu. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Iz izvora https://www.index.hr/mame/clanak/dan-je-osoba-sa-sindromom-down-nisu-oni-drugaciji-mi-smo/2549365.aspx postoji jedan prekrasan članak koji kaže:

"Postoje neka djeca. Ona se rode, znaš, s malo drugačijim kromosomima. Zapravo, samo s jednim. Dvadesetprvim. Ništa posebno. Jedan manje - više. Ali pazi, nemaju oni zato manje, kako kažu neki. Više imaju. Dobiju dobrotu kakvu ja ne nosim u svojim prsima. Dobiju iskrenost kakvu ja ne poznajem u svojoj glavi. Nose ogromnu ljubav. Osjećajnost. Predivnost. I znaš što? Nisu oni drugačiji. Mi smo. Jer ne kužimo život. Jer smo svojom glupošću blokirani. Jer ne gledamo srcem, nego rangiramo prema kojekakvim normama. Mi smo, kad ti kažem. Mi smo zakinuti. A oni? Oni su čisti blagoslov."