Još jedan posjet Austriji protekao je u izvanrednoj organizaciji. Naime, u ponedjeljak, 7. listopada, učenici od 5. do 8. razreda u pratnji učiteljice Martine Sviličić, inače i nositeljice organizirane terenske nastave, vjeroučiteljice Sanje Milković, pedagoginje Anite Beganović i učitelja Marija Ožakovića, obišli su dio glavnog grada Austrije, prijestolnicu Marije Terezije, umjetnosti klasicizma i glazbe, Beč. Nakon malo dužeg putovanja i kraćih stajanja za odmor, stigli su oko 12 sati na odredište te se odmah uputili prema Trgu Marije Terezije od kud su, nakon fotografiranja, krenuli u obilazak NHM-a (Natur Historisches Museum) sa sjajnim evolucijskim izlošcima i vjernim kopijama te reparacijama biljno-životinjskog svijeta.

Učenicima je najzanimljivija bila živa replika dinosaura, no vrijeme je brzo prolazilo pa su morali krenuti dalje kroz Dvorac Hofburg ulicom Kohlmarkt gdje se u davna vremena prodavao ugljen. Nakon fotografiranja ispred katedrale te posjeta spomeniku kugi, koji ima na vrhu zlato, kao i jednosatne okrepe u McDonaldsu, slijedio je obilazak Državne opere ili Statsoper kroz koju ih je vodila kustosica govoreći na engleskom jeziku. Učenici su se upoznali s prostorom koji je preživio 2. svj. rat, novijim, modernijim prostorom, popratnim prostorijama kostimografije, logistike, crvenim salonom i dr., ali im je zaista iskreno dah zastao kad su ugledali monumentalnost ogromne i prekrasne dvorane u neorenesansnom stilu.

Sve u svemu, ovaj prvi dio projekta „19. st.-vrijeme Austrougarske“ protekao je i više nego zanimljivo, edukativno i, što je najvažnije, u veselom i vedrom ozračju.

izvor

Cijeli tekst pročitajte na adresi: Bili smo u Beču....