Prijava

Vaša prijava

Završena mobilnost velikogoričkih djelatnika u Poljskoj


Dana 20. listopada 2012. godine troje djelatnika VG Poduzetničkog centra i gradske uprave Grada Velike Gorice vratilo se iz poljske regije Swietokrzyskie, gdje su se tijekom tri tjedna upoznali s radom javnih institucija na području Strukturnih fondova i primjerima niza uspješno provedenih projekata.  Sudionici mobilnosti su bili smješteni u gradu Kielce, sjedištu regije Swietokrzyskie, koja prema nacionalnim indikatorima spada među najnerazvijenije regije. No, uz pomoć EU fondova, tijekom tekuće financijske perspektive ova regija s oko 1.200.000 stanovnika ostvarila je izvanredne rezultate i iskoristila preko 80% dodijeljene alokacije. Čarobnog štapića, vele, nema. Tajna je u dobroj koordinaciji, od najniže do najviše razine.

Gorički sudionici bili su ugodno iznenađeni činjenicom da svaka, pa i najmanja općina zapošljava pet-šest djelatnika samo na poslovima pripreme EU projekata, dok se proračun kroji prvenstveno prema projektima spremnima za kandidaturu.

Da podsjetimo, VG Poduzetničkom centru odobren je projekt iz programa Cjeloživotnog učenja, potprograma Leonardo da Vinci, koji je provodila Agencija za mobilnost i programe EU. Podnositelj projekta i nositelj je VG Poduzetnički centar, a u projektu sudjeluje i grad Velika Gorica. Partner je regija Swietokrzyskie iz Poljske. Vrijednost projekta je 5.484 eura. Cilj projekta je unapređenje stručnih kompetencija sudionika mobilnosti u području osmišljavanja i implementacije razvojnih projekata, a posebice projekata financiranih iz strukturnih fondova EU.

Nakon povratka s mobilnosti sudionici su trenutno u fazi pripreme diseminacije projekta koji će se javnosti prezentirati sredinom studenog 2012. godine. Točan datum diseminacije projekta biti će objavljen u sljedećem broju VG Poduzetničkog radara, a više informacija o projektu uskoro i na stranicama VG Poduzetničkog centra.

Više informacija:

VGPC