Prijava

Vaša prijava

DANI EUROPSKE BAŠTINE


manifestacija koju je 1991. utemeljilo Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice. Održava se svakog rujna u zemljama članicama Europske zajednice i popraćena je tematskim programom, prigodnim skupovima, edukativnim radionicama, okruglim stolovima, predavanjima, izložbama i koncertima te posjetima lokalitetima koji građanima inače nisu toliko dostupni.  Riječ o jednom od najraširenijih participativnih kulturnih događanja u Europi. Dani europske baštine održavaju se u 50 zemalja potpisnica Europske kulturne konvencije.

Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. 

Svake godine obilježava se posebna zajednička paneuropska tema. Ove godine tema je Živa baština. Zemlje se mogu pridružiti godišnjoj zajedničkoj temi, ali je mogu i prilagoditi lokalnom kontekstu ili izabrati vlastitu temu.

Svrha je Dana europske baštine: informirati javnost o europskom kulturnom bogatstvu i raznolikosti, potaknuti zanimanje za europsku kulturnu baštinu, poticati veću toleranciju prema drugim kulturama u cijeloj Europi.

 Više o manifestaciji Dani europske baštine i prigodnim događanjima u ostalim državama članicama Vijeća Europe pročitajte na poveznici www.europeanheritagedays.com

U organizaciji Ministarstva kulture i ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine u Hrvatskoj tradicionalno će se održati u drugoj polovici rujna i početkom listopada 2023.

U svakoj zemlji za organizaciju događanja zadužena je mreže regionalnih i lokalnih vlasti, građanskih i privatnih skupina te tisuća volontera. Tako će i volonteri našeg Školskog volonterskog kluba biti pomoć u odvijanju Oglede festivala, koji je jedan segment  Dana Europske kulturne baštine.

   Pogledajte pano u školi, kraj knjižnice, saznajte o danima europske baštine  i pronađite brojna događanja u našoj Velikoj Gorici s osnovnim podacima o lokaciji, datumu i vremenu održavanja. Namijenjen je ljubiteljima baštine (i onima koji će to tek postati)!

„Identitet je ono što nas čini različitima od drugih. Zaslugu za oblikovanje identiteta naše zemlje i nas samih pripisujemo našem najvrjednijem blagu - kulturnoj baštini.“

 

Stručna suradnica – dipl. knjižničarka

Ljiljana Godinić, dipl.oec.