Prijava

Vaša prijava

6.put sudjelovanje naših učenika na DRŽAVNOJ SMOTRI LIDRANO!



Radijsku emisiju Tko čita,  (ne) skita snimili su učenici Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, Ana Ćuća, 4. ZP,  Toni Barun, 4. ZP i mentorica Nina Selman Hrvatić, prof. kako bi, u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica, obilježili projekt Europska godina čitanja te njome sudjelovali na natjecanju LiDraNo 2014.

Emisija je obuhvatila široku populaciju u društvenom i obrazovnom smislu, kao i s obzirom na dob i spol propitujući stanje u društvu na temu aktualnosti čitanja pa je u nju uključena i anketa i razgovor i debata i osvrt na stečena školska znanja, kao i posjećenost sajmova knjiga, ali i  poznavanje izreka vezanih uz knjige kao i potrebu čovjeka za užitkom čitanja.

Sav materijal prikupili su učenici uz prethodno sastavljen sinopsis uz pomoć mentorice te učinili temu:

1. zanimljivom

2. poučnom

3. poticajnom za čitanje i razmišljanje

4. aktualnom

5. aktivnom u rušenju stereotipa kako ljudi ne čitaju

Emisija je udovoljila zadanim kriterijima AZOO-a  za to poručje stvaralaštva i tako proslijeđena na općisku, zatim županijsku i na kraju na državnu razinu.

Radijska emisija koja se predlaže za državnu smotru LiDraNo mora biti:

1. napravljena po svim odrednicama radijskoga izraza

2. tematski primjerena interesima učenika

3. zaokružena cjelina koja može sadržavati priloge jednoga ili više          mladih autora

4. snimljene u skladu s tehničkim mogućnostima škole i družine

5. napravljena tehnički čisto, s fonijskom jasnoćom i u granicama mogućnosti učenika i tehničkih pomagala koja postoje u školi te bez korištenja profesionalne radijske tehnike  izvan škole

6.emisija treba imati špicu, odnosno početnu najavu emisije  te završnu odjavu – najava sadrži ime  škole i radijske družine – ako postoji,  naziv emisije i naznaku teme ( ne nužno i tim redoslijedom), a  u odjavnoj špici treba reći  što smo slušali, tko je emisiju realizirao i pod čijim mentorstvom (također, ne nužno tim redoslijedom).

Radijska emisija smije trajati najviše deset (10) minuta.

Državna smotra LiDraNo 2014. odvijala se u Primoštenu od 25. do 27. ožujka 2014.

Osvrt državnog povjerenstva na radijske emisije predložene za državnu smotru LiDraNo 2014.

 „I ove je godine pokazan široki odabir tema i načina njihove radijske prezentacije. Izbor radova nije eliminacijski već je selekcijski, što znači – od ukupne godišnje produkcije se ne izbacuje, već odabire. Iz ukupnog godišnjeg broja emisija, kao što je rečeno one pozvane na državnu smotru reprezentativan su uzorak. LiDraNo je smotra radova, a ne natjecanje, što znači da ne postoji rangiranje radova koji dolaze na državnu razinu.“

Od tristotinjak srednjih škola u RH, samo 5 je škola ispunilo zadane kriterije,

a među njima je Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina ŠESTI put kao jedina u RH.


U nastavku možete pročitati tekst Ane Ćuće učenice 4. ZP razreda sudionice državne smotre LiDraNo 2014.