Prijava

Vaša prijava

Banderij u Velikoj smjeni straže na Markovom trgu


Turopoljski banderij, povijesna vojna postrojba Plemenite opčine turopoljske, ususret Danu kravate sudjelovala je u Velikoj smjeni straže koja je održana u Zagrebu 16. listopada.

Na poziv Kravat pukovnije po prvi puta je na trgu sv. Marka u Zagrebu održana Velika smjena straže u kojoj je sudjelovao Zdrug povijesnih postrojbi koje na odori nose kravatu, rubec ili podgutnicu. U mimohodu gradom i predstavljanju ispred Hrvatskog sabora sudjelovala je tako Počasna satnija Kravat pukovnije, Počasno-zaštitna bojna Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Zrinska garda Čakovec, Kliški uskoci te naš Turopoljski banderij.

- Povijesna činjenica da su kravatu pronijeli u Europu upravo Hrvati, potakla ih je da u ovogodišnju ceremoniju uključimo povijesne postrojbe koje na odori nose kravatu, rubec ili podgutnicu. Također, želja nam je da se našoj svečanoj i spektakularnoj izvedbi Velike smjene straže pridruži što veći broj građana i da zajednički najavimo ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana kravate koji se diljem svijeta, a na inicijativu ustanove Academia Cravatica, već tradicionalno slavi svakog 18. listopada – rekao je Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

Povijesne postrojbe su nakon smjene straže i postrojavanja na Markovom trgu, gdje je prijavak zamjenici zagrebačkog gradonačelnika Vesni Kusin predao zapovjednik Kravat pukovnije, krenuli u petoredu kroz Kamenita vrata do Trga bana Josipa Jelačića te potom do zagrebačke katedrale.