Prijava

Vaša prijava

Usvojena Strategija razvoja do 2023. godine, opozicija kritizirala nedostatak vizije i suradnje


Usvojena je Strategija razvoja Grada Velike Gorice za razdoblje od 2018. do 2023. godine. Utvrđeni su njome strateški ciljevi – osiguranje preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva, poboljšanje kvalitete javne i komunalne infrastrukture, osiguranje razvoja zajednice i društvenih djelatnosti – ponuđena je baza projekata, izrađena je SWOT analiza. Najavljen je akcijski plan. Kao ni o drugim važnim strateškim dokumentima, o Strategiji razvoja osim zakonom propisanog minimuma gotovo pa nije bilo rasprave u medijskom i javnom prostoru.

GENEZA I JAVNA RASPRAVA

U komplementarnim izlaganjima klubovi Mosta i SDP-HSS kritizirali su proces nastanka i javne rasprave najvažnijeg strateškog dokumenta Grada. Klub Mosta izložio je proces nastanka strateškog dokumenta na primjeru grada Rijeke. Strategija razvoja tamo je izložena na više javnih tribina, građani su anketirani putem web-stranice i dopisno, organizirane su radionice na kojima su sudjelovali stručnjaci, direktori komunalnih poduzeća, gospodarstvenici i građani.

“Strategija nema veze s politikom. Smisao strategije je, kad dođe druga vlast, da nastavi raditi po unaprijed zacrtanim ciljevima, a ne da ruši ono što je započeto. Ideja je da se Strategija donese konsenzusom i da se korak po korak ciljevi ispunjavaju”, rekao je Alanmilan Šembera.

SDP-ov Marijo Zdelar naglasio je da se ne zna tko je Strategiju izradio. Usporedbom metodologije izrade nesuđene strategije iz 2013. i ovom iz 2018. poznato je da je 2013. održan jedan sastanak formalne radne skupine, pet sastanaka tematske radne skupine te petnaestak sastanaka s dionicima procesa te da je razmijenjeno 300 e-mail poruka. Pri izradi ove strategije još se jednom sastala formalna radna skupina, održana su četiri sastanka s konzultantom (EU projekti – Obrt za poslovno savjetovanje) te je razmijenjeno 100 e-mailova. Ništa od te komunikacije nije dospjelo do javnosti, a imena stručnjaka, kazao je Zdelar, važna su i štićena u toj mjeri da se njihova imena nigdje ne nalaze.

SADRŽAJ

Sadržajna kritika gradskih vijećnika ticala se poglavito projekata vezanih uz jezero Čiče i ulaganja u poljoprivredu. Opozicijski su vijećnici glasovali protiv Strategije zbog nedefiniranja strateških projekata te nepostojanja preduvjeta za one navedene u Strategiji. U pojedinačnoj raspravi Marko Šimac (Most) napao je politike vezane uz investicije i strateško planiranje gospodarstva, a Štefa Bakota (GLAS) pozvala je na potpisivanje peticije za zaustavljanje devastacije jezera Čiče.

“Pozdravljam razvoj gospodarstva, pozdravljam investicije. Dobro je da dolaze Hrvatska pošta i Atlantic grupa. Otvorit će se neki broj radnih mjesta i u proračun će ući iznosi komunalne naknade i slično, ali to se ne odnosi na definiciju dugoročnog razvoja. Mi smo pred najvećom revolucijom u povijesti čovječanstva, umjetnom inteligencijom, a govorimo o računalnoj pismenosti stanovništva. To je možda bilo dobro u 2013., ali ne i u 2018. godini. Dovodimo trgovačke i skladišne djelatnosti, otvaramo radna mjesta koja će prva nestati zbog razvoja umjetne inteligencije, i prljavu industriju. Zašto ne učinimo od Velike Gorice Start-up City da privučemo nove tvrtke i nove poslove?”, upitao se Šimac.

“Naši su poljoprivrednici vraćeni sto godina unatrag. Od 50 – 100 hektara može se dobro živjeti. Po milijun kuna godišnje za revitalizaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta. Kroz deset godina možemo doći na nivo razvijenih europskih zemalja, rekao je Igor Horvačić (HSS).

U OBRANU

Klub HDZ-a izjasnio se da se Velika Gorica i bez ovog dokumenta razvijala strateški, a Strategija da je potvrda i nastavak već postojećeg strateškog razvoja.

“Gorica je po indeksu razvijenosti jedan od najrazvijenijih gradova u RH. Bez pune zaposlenosti strategija ne bi imala smisla. Napravljeni su pomaci po pitanju komunalne infrastrukture, dobro su detektirani problemi. Ima prostora za napredak po pitanju prometne infrastrukture. Ništa se nije skrivalo u SWOT analizi i na temelju nje su izrađivani ciljevi. Projekti navedeni u ovoj Strategiji sigurno će se ostvariti. Nakon ove Strategije Gorica će postati mjesto ugodnog i zdravog življenja, sredina koja koristi sve svoje prednosti. Ova vizija se ostvaruje već danas, a 2023. će biti bolja i razvijenija naša Velika Gorica”, rekao je šef kluba HDZ-a Darko Bekić.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay