Prijava

Vaša prijava

Uskoro konvencija Velikogoričkog SDP-a


sdp
Gradska organizacija SDP-a Velike Gorice ima zadaću u roku od 90 dana od završetka lokalnih izbora provesti stranačke izbore, održati izbornu konvenciju na kojoj se biraju: predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi predsjedništva, članovi Nadzornog odbora i članovi Gradskog odbora.

Statut SDPH nalaže da predsjednika Gradske organizacije biraju svi članovi, odnosno „jedan član jedan glas“ dok se za ostala tijela stranke saziva konvencija po delegatskom sistemu. Ne treba podsjećati da je praksa politike, ukoliko vodstvo koje je vodilo organizaciju na lokalnim izborima ne poluči pozitivan rezultat samovoljno daje ostavku, tj. mandate na raspolaganje. To u Velikogoričkom SDP-u nije slučaj, kao što nije bio ni 2009. godine kada je i sadašnja predsjednica Velikogoričkog SDP-a Vesna Fabijančić Križanić izgubila izbore od HDZ-a tada njihovog nepoznatog kandidata Dražena Barišića, koji ju je sada nadmoćno pobijedio u prvom krugu. Mnogi SDP-ovci u kuloarima govore kako je za poraz kriv HNS i Goran Beus Richemberg koji ima je radio probleme i 2009. godine kandidiravši se za gradonačelnika Velike Gorice iako je znao da nema apsolutne nikakve šanse, nego se na taj potez odlučio jer Tonino Picula nije pristao na njegove uvjete za sastavljanje koalicijskog sporazuma (tipično za HNS). Svojom kakdidaturom Beus je Piculi uzeo onoliko glasova koliko mu je falilo za pobjedu nad  tadašnjim kandidatom HDZ-a. Ovog puta optužuju Beusa da  je narušio ugled SDP-u jer je istovremeno kandidirao svoju ženu Ivonu Beus za dožupanicu Zagrebačke županije, čije mišljenje dijeli i vodstvo SDP-a Zagrebačke županije, kažu, nisu mogli utjecati na kadrovsku politiku i koalicijske dogovore koliko god oni očigledno bili loši.

konvencija fm

Na izborima za predsjednika SDP-a Velike Gorice 2010. g. Vesna Fabijančić Križanić pobijedila je svog protukandidata Zorana Žica kojeg je nametnula frakcija predvođena bivšim predsjednikom Dragutinom Trupčevićem i tadašnom dožupanicom Zagrebačke županije Mirjanom Pišl.

Marginalizacija članova

Na samoj konvenciji koja je uslijedila nakon izbora predsjednika, Vesna Fabijančić Križanić marginalizirala je sav stariji kadar SDP-a koji je godinama stvarao Velikogorički SDP, tako se na margini našao i poznati Velikogorički veterinar Berislav Župetić, bivši gradski vijećnik Ivan Dianežević, bivši predsjednik SDP-a Dragutin Trupčević, tadašnja dožupanica Zagrebačke županije Mirjana Pišl, ravnatelj ljekarni Zagrebačke županije Zoran Ostović, Rapa Nevenka, Mirela Gajić- asistent u Upravi Styrije, Dubravka Vidić – tada predsjednica foruma žena SDP-a Velike Gorice, poznati Velikogorički ekonomist Željko Ličko, Mato Perković – predsjednik udruge stanara Velike Gorice, bivši gradonačelnik Velike Gorice Zvonko Šimičić,…

Kad usporedimo marginalizirane članove s tadašnje konvencije s kandidatima koji su ušli u tijela stranka koji su pretežito novi članovi od kojih su neki bili jedva dva mjeseca članovi stranke kao Anita Šikić, i bez ikakvih značajnijih životopisa, slobodno možemo zaključiti da je rezultat SDP-a na nedavnim lokalnim izborima, uz protukandidata Dražena Barišića bio očekivan.

Ne treba spominjati kako je za vrijeme Vesne Fabijnčić Križanić iz SDP-a otišao znatan broj članova koji su svojim djelovanjem prepoznatljivi među građanima Velike Gorice. Tako je zbog ne slaganja s politikom tadašnje predsjednice otišao predsjednik 153. brigade Pevi, Ljubo Poljak Gradski vijećnik i tadašnji potpredsjednik stranke, Radmila Đuračić predsjednica udruge Turopoljske mažoretkinje, Zlatko Rovišan potpredsjednik Zemljišnih zajednica koji je osnovao ogranak SDP-a u Buni, Zoran Žic u čijem je mjestu zbog njegovog angažmana SDP na lokalnim izborima 2009. dobio 220% glasova više nego 2005. koji je ujedno i predsjednik udruge Hrvatskih obrtnika i poduzetnika, Mato Perković predsjednik udruge stanara Velike Gorce, Danijel Galeković kao i 50-ak drugih ne manje važnih članova.

Loša politika

beus vfk
Takvom politikom i vođenjem stranke neki zaključuju da ništa nije slučajno i da je sve rađeno po planu. Čijem planu to je teško potvrditi jer postoji nekoliko opcija, a jedna od njih je Beusovo uništavanje SDP-a u Velikoj Gorici jer nakon što je “ubio” Tonina Piculu, to je sada, kako tvrdi naš izvor iz SDP-a učinio i Vesni Fabijančić Križanić. Zašto i s kojim razlogom, donosimo uskoro u članku o Velikogoričkom HNS-u, Goranu Beusu Richembergu, njegovom mogućem nasljedniku Mirku Žužiću, Radimiru Čačiću i njihovoj povezanosti, pojedinačnom radnom vijeku i prošlosti.

.

U kuloarima se nagađa kako su Ozren Robić i Damir Šimunić najzgledniji kandidati za predsjednika Velikogoričkog SDP-a ukoliko se odluči ići na promjene, no nedavno smo saznali kako je Ozren Robić istupio iz Gradskog vijeća Velike Gorce, te prihvatio mandat u skupštini Zagrebačke županije, teško da će kao takav moći parirati Damiru Šimuniću koji je ipak ostao Gradski vijećnik i samim time sudjeluje u gradskoj politici.

Hoće li na skoroj konvenciji SDP-a isplivati neka nova lica koje bi SDP-u vratili onaj stari sjaj ili će i dalje ostati isto vodstvo koje je po drugi put poraženo na lokalnim izborima, uskoro ćemo vidjeti.